PROUD.bg Presents: Звуците на ноември 2019

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. Очевидно е, че динамиката в музикалната индустрия се променя – ноември беше нетипично интересен (и то не заради коледните албуми и сингли), а декември и януари се очертават по-продуктивни от всякога. Разбира се, задължителната годишна класация за най-добри албуми на 2019 може да очаквате в края на декември, но дотогава не забравяйте да чуете:

Celine Dion – Courage:

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Courage“ страда от типичните проблеми за албумите на Селин – количеството на песните (20) и времетраенето на записа (70 минути) остават неоправдани и водят до неизбежен пълнеж. Това, обаче, не променя факта, че тук чуваме и най-добрите песни на певицата за цялото десетилетие. С помощта на доказани сътрудници като Дан Уилсън, Скайлър Грей, Сия, Ари Леф, Сам Смит и Грег Кърстин, канадската легенда напомня за умението си да въздейства и разчувства.

Слушай в Spotify

FKA Twigs – Magdalene:

Петгодишното очакване на „Magdalene“ си заслужаваше! Във втория си албум FKA Twigs лекува физически и емоционални травми, в резултат на което преоткрива своята женственост и смелост. Заигравайки се с образа на Мария Магдалина, певицата извоюва независимостта си, докато бароковите композиции се лутат между експерименталното и буквалното, между духовното и физическото, между милостта и гнева, между красивото и гротескното.

Слушай в Spotify

Kele – 2042:

В „2042“ Kele от Bloc Party се събужда в днешна Великобритания и разсъждава на глас по темата за Брекзит, расизма, хомофобията и идентичността. Резултатът напомня на динамиката в ранните албуми на пост-пънк/инди бандата, но и надскача очакванията с вълнуващи фънк елементи, настървени китари, абстрактни електроники и традиционни африкански ритми. Несъмнено „2042“ гледа с носталгия към миналото, но и предупреждава за нуждата от спешна социална промяна.

Labrinth – Imagination & The Misfit Kid:

Labrinth е един от най-подценените творци на десетилетието. Почти забравен след дебютния си албум „Electronic Earth“, музикантът изостави кариерата си на изпълнител и започна да композира песни за звезди като Rihanna, The Weeknd и Beyonce, а заслуженото признание към таланта му винаги оставаше на заден план. След като се завърна на повърхността с проекта LSD (в който си партнира със Sia и Diplo) и саундтрака на сериала „Euphoria“, Labrinth се реши да създаде и втория си самостоятелен албум „Imagination & The Misfit Kid“, в който демонстрира впечатляващо развитие и разгръща потенциала си на музикант, който не познава жанровите ограничения.

Слушай в Spotify

Michael Kiwanuka – Kiwanuka:

Michael Kiwanuka е вече доказано име сред феновете на соул музиката, а мейнстрим успехът, който достигна с парчето си „Cold Little Heart“ се оказа връхна точка в кариерата му. В третият си албум „Kiwanuka“ английският музикант, обаче, не се съобразява с изискванията на радиото и не опростява музиката си, за да се хареса на обикновения слушател, а продължава да си играе с ретро соул, фолк и психеделия, повлияни колкото от черния активизъм на Marvin Gaye, толкова и от чувствителността на Pink Floyd.

Слушай в Spotify