PROUD.bg Review: Прераждането на Селин Дион в „Courage“

Комерсиалният успех при Селин Дион никога не е вървял ръка за ръка с признанието от критиците. Вярно е, говорим си за певицата с един от най-мощните гласове през последните 30 години и изпълнителката на вечни класики като „The Power of Love“, „It’s All Coming Back To Me Now“ и „My Heart Will Go On“. Въпреки това, Селин и екипът ѝ винаги са имали проблем с изграждането на цялостен албум.

Дори издание като „Falling Into You“ (1996), което печели награда Грами за „Албум на годината“, страда от прекалена продължителност и липса на равновесие в динамиката. За да бъде оправдано времетраенето от 75 минути, музиката трябва да умее да задържи вниманието за това време – задача, с която малко артисти се справят. В случая на Селин, записите ѝ се състоят от 4-5 силни композиции, а останалото е пълнеж, който дори самата тя никога не изпълнява на живо.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Подобна е ситуацията и в „Courage“ – първия англоезичен албум на канадската легенда от шест години насам, вдъхновен от смъртта на съпруга ѝ Рене Анжелил през 2013 година. 20 песни се оказват твърде много. И все пак това не успява да развали напълно впечатлението от това, че Селин е записала най-силната си музика от поне десетилетие насам и се е доближила изненадващо близо до постигането на умерен баланс. Голяма роля за въздействието на музиката имат и страхотните композитори, с които е работила – сред тях са Дан Уилсън, алтернативната Скайлър Грей, неуморната Сия, новакът Ари Леф, поетичният Сам Смит, вечно актуалният Грег Кърстин и скандинавският гигант Йорген Елофсон.

Въпреки мрачното вдъхновение, „Courage“ не е тъжен или депресивен албум, а по-скоро едно последно обяснение в любов и обещание за сила и надежда. Селин Дион преоткрива смелостта и желанието си за живот в парчета като ЕDM бомбата „Flying On My Own“ (която изпуска тренда с няколко години и не успява да се впише съвсем сред останалите композиции), химновата „Lying Down„, семплата „Imperfections“ и необичайната „Nobody’s Watching„. Най-въздействащият момент от творбата, обаче, си остава баладата „Perfect Goodbye„, която е способна да разчувства и най-безразличния слушател.

В крайна сметка, „Courage“ е приятна изненада, въпреки че би спечелил значително от редуцирането на материала и изрязването на поне 6-7 песни. И макар и Селин да губи всякакъв шанс за едногласно критическо признание, то поне тя несъмнено ще спечели от стриймовете.

Оценка: 7.5/10

Слушай в Spotify