PROUD.bg Review: Ariana Grande се забавлява със сексуалността си в „Positions“

Времето минава бързо. Сякаш вчера Ariana Grande издаде ударния „Dangerous Woman“, който всички сметнахме за сериозна крачка и заявка за поп трона. Малко повече от четири години по-късно гласовитата певица е едно от световнопризнатите имена, без които музикалната сцена не може. Дали този успех е следствие на откъсването от миналото, в което тя редовно беше сравнявана с Mariah Carey, и експериментирането с по-модерни и тренди жанрове в албумите „Sweetener“ и „thank you, next“? Напълно възможно.

Третият пореден албум на Ariana Grande в рамките на три години (и шести в дискографията ѝ) „Positions“ бе обявен изненадващо две седмици преди излизането си. Очакванията бяха високи, разбира се, особено след драматичния „thank you, next“, който звездата използва като терапия за всички свои травми през последно време. От напрежението, характеризиращо предния запис, няма никаква следа в новия проект. „Positions“ ни оставя с усещането за R&B mixtape, направен за забавление. Това се оказва и един от неговите основни проблеми, обаче – липсва амбицията и огъня. Ariana се е отпуснала и лежи на стари лаври.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Трудно е да наречем албум като „Positions“ посредствен, тъй като той демонстрира перфектно страхотните вокални умения на една от най-талантливите млади певици. Освен това, в него тя си позволява по-смело от всякога да заяви своята сексуална освободеност – „34+35“ изненадва с директен и експлицитен текст, с който всеки power bottom ще се идентифицира („Can you stay up all night? Fuck me ’til the daylight“; „Baby, you might need a seatbelt when I ride it“), а „my hair“ не ни занимава с опашката на косата ѝ, а е интимно откровение към любимия.

Съвсем неочаквано, колаборациите в албума са и неговите най-впечатляващи моменти, настрана от вече споменатите парчета и закриващото „pov“, което препраща към звученето на дебютния ѝ албум. „motive“ разнообразява иначе еднотипното темпо на албума с денс бийт, макар и Doja Cat да не допринася с нищо за качеството на песента. „safety net“ пък носи същото усещане като „Best Mistake“ – романтична R&B композиция с красив меланхоличен привкус.

За съжаление, останалата част от албума звучи незапомнящо се и някак недоразвито. Парчета като „just like magic“, „six thirty“, „nasty“, „west side“, „obvious“ и сингъла „positions“ се открояват трудно в творчеството ѝ, дори след многократно слушане и вероятно ще бъдат забравени от мнозинството само след дни. Също така Ariana изненадва с може би най-наивните и инфантилните си текстове в някои от тях. Монотонните аранжименти също не успяват да спасят положението, макар и адекватната продукция да се опитва да компенсира за липсата на вдъхновение в тях.

Склонни сме да простим издание, като „Positions“ от страна на Ariana Grande при впечатляващата ѝ продуктивност през последните години, но само този път! Надяваме се, че след време ще разглеждаме творбата като последната част от трилогия записи, в които тя флиртува директно с ърбън теченията и преоткрива себе си и любовта. Не може да се отървем от усещането, че поп дивата се нуждае от ново начало, обаче.

Слушайте „Positions“ на Ariana Grande в Spotify.