PROUD.bg Presents: Звуците на май 2020

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. През май месец истерията от коронавируса остана на заден план, заместена от бруталното убийство на Джордж Флойд, извършено от бял полицай, което доведе до плашещи размирици в САЩ и второ избухване на Black Lives Matter движението, с което ние сме изключително съпричастни. Преди този своеобразен социален апокалипсис, обаче, ценителите на хубавото изкуство станаха свидетели на един от най-силните музикални месеци от години насам. И макар и ние да ви представяме по традиция едва пет от бижутата на този месец, може да очаквате да видите още няколко от тях в годишната ни класация за 2020 година.

Blanche – EMPIRE:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Белгийската сирена Blanche отбелязва впечатляващо ново начало на кариерата си три години след участието си в музикалния конкурс Евровизия, което я превърна в една от новите надежди на европейската сцена. „EMPIRE“ оправдава дългото чакане и е един от най-красивите и лирични дебютни албуми, които ще чуете тази година, а музикалните търсения на младото момиче вероятно ще ви напомнят за блестящите Birdy и London Grammar. Меланхолична инди поп музика на високо ниво!

Слушайте „EMPIRE“ в Spotify

Hayley Williams – Petals for Armor:

В дебютния си солов проект вокалистката на Paramore Hayley Williams се бунтува срещу очакванията на музикалната индустрия и издава най-личните си и експериментални композиции досега. „Petals for Armor“ няма нищо общо с бягството на Gwen Stefani от No Doubt в леснослушаемия поп албум „Love. Angel. Music. Baby.“, нито с корените ѝ в поп-пънк звученето. Новата музика на Hayley е атмосферична, емоционална, гъвкава, алтернативна и някак Radiohead-ска, а въздействието ѝ е неоспоримо.

Слушайте „Petals for Armor“ в Spotify

Lady Gaga – Chromatica:

„Chromatica“ не е нито толкова хитов, колкото “The Fame Monster”, нито толкова революционен, колкото “Born This Way”, нито толкова смел, колкото “ARTPOP” и “Joanne”, но е интелигентен и сериозен поп албум със собствен характер, който си заслужава да бъде слушан многократно и оценен. Lady Gaga обръща поглед назад, но не към собственото си музикално минало, а към миналото на хаус и денс музиката от 80-те и 90-те години на XX век. Амбициозната концепция, говори с типичните за певицата претенциозни метафори, но вдъхновението му се корени в силата на изкуството да лекува болезнените травми от миналото, разрушеното психично здраве и трудното взаимодействие на един артист със славата.

Слушайте „Chromatica“ в Spotify. Ревюто на албума може да прочетете тук.

Moses Sumney – grae:

Под звуците на експериментална джаз, соул и R&B музика, Moses разбива представите за твърда мъжественост и излива емоциите си така както малко мъже биха си позволили да го направят. Фалцетните тонове на музиканта, превърнали се в негова запазена марка, продължават да галят и атакуват сетивата, а вселената на “grae” е плашещо амбициозна и необятна на първо слушане. За щастие, въпреки хомогенността на проекта, слушателят не може да се оплаче от липса на разнообразие. Sumney пък се оказва не просто гигант зад микрофона, но и зад продуцентския пулт.

Слушайте „grae“ в Spotify. Ревюто на албума може да прочетете тук.

Perfume Genius – Set My Heart on Fire Immediately:

Perfume Genius продължава да преоткрива себе си през жанровите стандарти на старото американа звучене, черпейки вдъхновение от емоционалните балади на Рой Орбисън, а в един от най-неочакваните моменти в албума Майк Хейдриъс решава да прескочи всички творчески ограничения и да се заиграе с 80-тарски танцувален поп, с който Cyndi Lauper би се гордяла. Като цяло, няма нищо случайно във факта, че “Set My Heart on Fire Immediately” бе посрещнат с екзалтирани реакции от големи медии като The Guardian, The Telegraph, Variety, Pitchfork, The New York Times, NME и Rolling Stone.

Слушайте „Set My Heart on Fire Immediately“ в Spotify. Ревюто на албума може да прочетете тук.