PROUD.bg Review: Melanie C празнува новооткрита самоувереност в осмия си албум

Когато поп звезди напуснат известната група, която им е дала слава, за да започнат соло кариера и да представят „истинската си същност“, дебютните им албуми често носят имената им за заглавие. Сред многото примери за това са Paul McCartney от The Beatles и Harry Styles от One Direction. Ситуацията при Melanie C е по-различна. Мелани Чисхолм се опита многократно да избяга от сянката на тийн идолките Spice Girls през годините и да бъде възприета като сериозен музикант. Осмият самостоятелен албум на певицата отбелязва новооткритата ѝ самоувереност и себеприемане, отключени на реюниън турнето със старите ѝ приятелки от легендарната група.

За звученето на едноименния си албум Melanie C се вдъхновява от драг колектива Sink the Pink и техните бляскави партита, на които Sporty Spice попада. Възникналото приятелство между артистите довежда до множество колаборации и общи участия на световни прайд събития. Разбира се, това не е първия път, в който певицата черпи вдъхновение от ЛГБТ+ културата, но плаформата, която тя дава на куиър творци и пърформъри през последните години предизвиква възхищение и е достойно за уважение.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Освен със Sink the Pink, в албума Melanie си партнира с млади жени музиканти, като Rae Morris, Shura и Nadia Rose. Не е трудно да доловим и влиянието на електронната денс музика от края на 90-те години, както и на млади иновативни звезди като Billie Eilish в песни като „Nowhere To Run“, която залага на мрачно усещане и атмосферични електроники. С толкова интересни вдъхновения и сътрудници, Melanie C звучи свежа и изпълнена с живот и енергия, въпреки че е наясно, че трудно би си проправила път към върховете на класациите отново в индустрия, която дискриминира изпълнителите, надскачащи определена възрастова граница.

Денс музиката в „Melanie C“ е подходяща за нощните клубове и със сигурност ще намери много почитатели сред гей общността, които освен на продукцията, ще оценят и мотивиращите и овластяващи текстове, част от които признаваме, че звучат доста наивно и заучено. Въпреки, че не успява да задържи нивото на страхотното откриващо парче „Who I Am“ в рамките на скромните си 35 минути, осмият албум на Melanie е нейния най-качествен проект от години насам и символизира ново начало за кариерата на звездата.

Слушайте „Melanie C“ на Melanie C в Spotify.