Цветомир Димов

Значими събития и победи за ЛГБТИ+ общността в България през 2023

На прага на новата година е важно да се замислим за пътят, който българската ЛГБТИ+ общност измина през последните дванадесет месеца. 2023 е ключова глава в продължаващия разказ за напредъка и устойчивостта на куиър хората в България.

От революционни правни победи до важни социални движения, общността направи поредица от значими стъпки напред към равенство и приобщаване. Нека се впуснем в едно ретроспективно пътуване, отбелязвайки ключовите събития и постижения, които оформиха и развиха българската ЛГБТИ+ общност през изминалата година.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Промени в Наказателния кодекс

На заседание от 28 юли 2023 г., Народното събрание прие Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс(НК), с който се предвиждат по-тежки наказания за престъпления, извършени с мотив сексуалната ориентация на пострадалото лице.

Добавянето на сексуалната ориентация като защитен признак в НК стана възможно след много години работа и обществен натиск от страна на ЛГБТИ+ организациите в България, международни и европейски институции и множество активисти и общественици. За тази промяна настояваше и София Прайд още от първото си издание през 2008 г. – годината, в която в Борисовата градина с откровено хомофобски мотиви е убит студентът Михайл Стоянов.

София Прайд 2023

Най-голямото събитие в защита на човешките права в България събра хиляди българи на мирно шествие в центъра на София. София Прайд 2023 се проведе на 17-и юни и обедини български и чуждестранни политици, посланици и представители на 25 дипломатически мисии, едни от най-големите български музикални звезди и хиляди българи в името на любовта и борбата за равни права на ЛГБТИ+ общността.

“Нашето семейство ви кани на Прайд”

Тази година основен акцент на София Прайд 2023 бяха 11 български семейства, които застанаха с имената, лицата и историите си зад каузите и целите на шествието. В продължение на няколко месеца кампанията “Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023” насочи вниманието към нуждата от подкрепа в семейната среда, която е изключително важна за ЛГБТИ+ българите.

Масово билборди на кампанията бяха вандализирани, а Софийската районна прокуратура започна проверка дали кампанията заплашва установения правов ред в държавата, дали насажда сексизъм и дали представя еднополовото семейство като висша ценност.

София Прайд: Бизнес Форум

На 17 май се състоя първия София Прайд Бизнес Форум под мотото „Вашата общност, вашето семейство!“ и беше изпълнен от вдъхновяващо съдържание и два панела, посветени на значението на изграждането на принадлежност, разнообразие и приобщаване на ЛГБТИ+ хората на работното място.

София Прайд: Форум за човешки права

Форумът се проведе ден преди 16-ото издание на София Прайд и беше място за обсъждане на безопасността и сигурността на ЛГБТИ+ хората, както и на предизвикателствата, пред които са изправени ЛГБТИ+ семействата.

Откриване на Rainbow Hub

Историята на Rainbow Hub е свидетелство за издръжливост пред лицето на омразата. Многократните премествания в резултат на целенасочени атаки и непредвидени препятствия не попречиха на борбения дух на общността.

По време на Прайд месеца фондациите GLAS и Bilitis обявиха, че с подкрепата на Организация на евреите в България „Шалом„, Rainbow Hub ще има сигурно и дългогодишно пространство, а на 16 декември Rainbow Hub отвори врати за четвърти път на бул. Мария Луиза 45

ЕСПЧ: България трябва да признае еднополовите бракове

Европейският съд по правата на човека постанови решението си поделото Коилова и Бабулкова срещу България (жалба № 40209/20) и задължи България да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки.

През 2020 г. Лили и Дари чрез адв. Деница Любенова от “Действие” подават жалба срещу Република България пред ЕСПЧ с искане за установяване на нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека – право на зачитане на личния и семейния живот.

В своето решение ЕСПЧ потвърждава установената си практика, че България, както и другите държави, членки на Съвета на Европа, са задължени да създадат правна рамка, уреждаща отношенията на семействата на еднополови двойки.

Възобновяване на делото за убийството на Михаил Стоянов

Върховният касационен съд възобнови делото и постанови окончателни по-високи присъди на двамата обвиняеми за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г. Александър Георгиев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за 15 години, а Радослав Кирчев – за 6 години.

ХОРА С ГЛАС II

През 2021 фондация GLAS издаде първата книга ХОРА С ГЛАС с 37 разговора с ЛГБТИ+ хора и съюзници за правата на ЛГБТИ+ общността в България. Големият интерес към първото издание мотивира екипът на фондацията да създаде второто възможно най-скоро.

По време на коледното издание на СМЕЙ СЕ С ГЛАС, председателят на фондация GLAS, Симеон Василев, обяви, че второто издание на ХОРА С ГЛАС вече е факт и ще бъде достъпно през януари. Издание включва 23 нови истории на ЛГБТИ+ личности и съюзници, които са оставили своят отпечатък върху българската куиър общност.

Расате признат за виновен 

Софийски апелативен съд отмени присъдата на Софийски градски съд и призна Расате за виновен в нанасяне на лека телесна повреда, като му наложи наказание „пробация“ за срок от 6 месеца. Едновременно с това го осъди да плати на Глория Филипова обезщетение с размер на 2000 лв. за претърпените от нея неимуществени вреди.

На 30-ти октомври  2021 около 18:00 общностна среща в Rainbow Hub бива прекъсната от група мъже и жени, предвождани от Боян Расате, който по време на атаката е кандидат за президент. За минути вандализират пространството, унищожават техника и мебели, а самият Расате удря активист на фондация „Билитис“Глория Филипова.

ЛГБТИ+ протест във Варна

На 24 юни пред общината във Варна се състоя своеобразен протест на ЛГБТИ+ общността. Събитието се проведе само ден след като агитки провалиха премиерата на филма „Близо“ във Варна и седмица след София Прайд 2023.

Протест в подкрепа на Габи

Габриела, 32-годишна транс жена и майка на петгодишно дете, беше лишена от своите основни човешки права. Съдът отказа да признае идентичността й, отказвайки промяна на данните за пола в нейните документи.

Габи обявява гладна стачка пред Съдебната палата в София, а на 20 ноември се състоя протест в нейна подкрепа.

Корнелия Нинова срещу Малина Янк

Седмица преди парламентарните избори през април най-дейното звено на Българската социалистическа партия (БСП) – Корнелия Нинова направи поредния си удар върху „джендър идеологията“ – вълненията на Нинова я отведоха до превърналото се в традиция Дринго, Малина Янк и Националния фонд „Култура“.

ЛГБТИ+ общността в България, обаче, не беше склонна да остави подобни омразни коментари без последствия. Стотици представители на общността изразиха подкрепата си към местните драг таланти в социалните мрежи и към Малина Янк, която стана основна мишена на атаката на Нинова.

Действие осъди ПП ВМРО

С решение на АССГ се отменя отказът на КЗД да установи дискриминация, осъществена от ПП ВМРО спрямо ЛГБТИ общността в България. С това решение ЛГБТИ организация „Действие“ за пореден път доказа, че КЗД не функционира като орган, следящ за равнопоставеността в страната.

Историята: Филмът “Змия” беше част от селекцията на София Прайд Филм Фест през 2021 г. Филмовият фестивал се организира от 2012 г. от ЛГБТИ организация „Действие„. По повод прожекцията политическа партия „ВМРО – Българско национално движение“ публикува на своята Фейсбук страница текст, който коментира филма и прожекцията, сред който се откриват изрази като “Няма да допуснем тази гавра!”, “Този път говорим за невероятен перверзен сюжет, в който педофилията се разглежда като нещо напълно нормално.” “поквара”, “това е поредният опит за легитимиране на неприемливи и извратени концепции”. Повече за случая тук.