„Комплексът на Адонис“ и влиянието на социалните мрежи

Златното момче на поп музиката Сам Смит изненада всички ни, пускайки разголена снимка в социалните мрежи, придружена от искрено описание, в което той споделя за неувереността си във външния вид. Адресирайки случаи от миналото, в които той е гладувал за да бъде слаб на фотосесии и да се впише във физическия идеал, постът на Сам резонира с много гей мъже, които ежедневно се борят със същите проблеми. Много от тях споделиха в коментарите как в мисията си да се изглеждат перфектно, те са тръгнали по опасната пътека на хранителните разстройства.

 

 
L’N’Q: House & Disco
 
Вижте тази публикация в Instagram.

 

In the past if I have ever done a photo shoot with so much as a t-shirt on, I have starved myself for weeks in advance and then picked and prodded at every picture and then normally taken the picture down. Yesterday I decided to fight the fuck back. Reclaim my body and stop trying to change this chest and these hips and these curves that my mum and dad made and love so unconditionally. Some may take this as narcissistic and showing off but if you knew how much courage it took to do this and the body trauma I have experienced as a kid you wouldn’t think those things. Thank you for helping me celebrate my body AS IT IS @ryanpfluger I have never felt safer than I did with you. I’ll always be at war with this bloody mirror but this shoot and this day was a step in the right fucking direction 👅🤘🏼🍑

Публикация, споделена от Sam Smith (@samsmith) на

Макар и досега хранителните разстройства да са асоциирани главно с тийнейджърки и млади жени, наскоро репортаж от NBC потвърди, че все повече заболяването се среща и сред гей мъжете. При жените, то е следствие на нереална преценка за тялото при сравнение с хилядите нереални изображения на перфектни тела в медиите. От ангелите на Victoria’s Secret до невъзможните извивки на семейство Кардашиян, днес не можем да различим истинските снимки от обработените.

Желанието на гей мъжете да изглеждат перфектно не се различава от това на голяма част от жените. Според актуално проучване, Instagram е една от главните причини за спада в самочувствието на гей мъжете, тъй като те постоянно се сравняват с хилядите релефни и добре-оформени мъже, които ежедневно публикуват снимки в приложението.

Тази дилема не е нещо ново. ЛГБТИ общността винаги е била в особено положение относно въпроса за вида на тялото. От десетилетия съществува разделение на гей мъжете на такива, които прекарват няколко дни в седмицата във фитнеса и такива, които не го правят. Най-секси мъжете винаги са заобиколени от приятели, подобни на тях и когато ги видим, вътрешния ни глас ни казва: „Не можеш да си част от тях.“ Затова им се възхищаваме от разстояние, вглъбени в неувереността си.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Max Emerson (@maxisms) на

Въпросният репортаж на NBC с участието на една от най-успешните звезди на Instagram – Макс Емерсън постави темата за миналото на платформата, когато тя е била изпълнена с безвреден визуален материал и днешния рай на съвършените голи и спонсорирани момчета. Днес социалната мрежа се е превърнала във форма на манипулация, която е изгодна само за моделите и рекламираните брандове. Те ни казват: „ти можеш да бъдеш част от нашия живот, можеш да ни наблюдаваш как си мием зъбите, как ядем закуска по бельо, как ходим на фитнес, как си взимаме душ и как излизаме с красивите ни приятели.“ Тази манипулация ни кара да си мислим, че ние сме едва ли не приятели с тях и сме приети в личния им свят.

Истината е, че на много от тези мъже им плащат за да поддържат страниците в този секси вид и да привличат харесвания и коментари. Затова е същинска рядкост да попаднете на човек със средно-статистически външен вид в някоя от снимките им. Успехът им като инфлуенсъри зависи от създаването на перфектната фантазия и затова те почти никога не си позволяват да качат снимка, в която нещо не е перфектно. Подсъзнателно, това ни създава усещането, че да изглеждаш по различен начин от тях е слабост.

Д-р Ашър Панджирис е специалист от Ню Йорк, който лекува ЛГБТИ пациенти, страдащи от хранителни разстройства. Тя споделя, че голям процент от проблема може да се проследи до травмата от интернализираната хомофобия, от която част от гей хората страдат през първите години от осъзнаването си. Тъжната ирония е, че в следствие на това, самите гей мъже налагат комплекса за несъвършеното тяло върху други членове на общността. Д-р Панджирис споделя: „Често срещано е пациентите да гладуват след пропусната тренировка или преди посещаването на гей събитие. Разглеждането на оформени тела в социалните мрежи също може да играе известна роля в проблема. На пациентите им е трудно да свържат точките и да осъзнаят, че са видели снимка или пост в Instagram, която ги е накарала да си мислят, че трябва за изглеждат по точно определен начин в гей пространствата.“

Разбира се, не всички Instagram звезди живеят само с идеята за манипулация и колекционирането на последователи. Съществуват и такива, които обичат да комуникират с почитателите си – Макс Емерсън е един от тях. Но това не омаловажава факта, че постоянната зрителна стимулация от перфектни мъже може да повлияе негативно на самочувствието. В крайна сметка, здравословната адмирация на красотата на любимите ти интернет модели може да съществува, но тя никога не трябва да бъде на цената на любовта към самия себе си.