Смелостта на Зеленски не е нещо ново за ЛГБТ+ общността

По време на Втората световна война, в разгара на бомбардировките във Великобритания, и крал Джордж VI, и Уинстън Чърчил остават в Лондон, вместо да избягат на по-безопасна територия. Историята се отнася с уважение към двамата мъже заради смелостта им под огъня и за това, че са вдъхнали кураж на британския народ с непоколебимата си съпротива. Много историци и специалисти сравняват украинския президент Владимир Зеленски с краля и Чърчил, тъй като той демонстративно остава в украинската столица Киев по време на варварската руска инвазия и бомбардировки. Кадрите на масовите разрушения на украинските градове, причинени от руската артилерия, и сърцераздирателните сцени на украинските граждани, бягащи от разкъсваната от войната страна, също предизвикват спомени за разрушенията и бежанската криза от Втората световна война.

В интервютата на украинците, които пресичат границата към съседните сигурни убежища, се усеща истинска омраза към руския президент Владимир Путин, който е унищожил хиляди животи в илюзорния си опит да възстанови стария Съветски съюз. Въпреки това до един, не само в Украйна или в страните, от които са избягали бежанците, има стоическо възхищение към Зеленски. Той е почитан не само от украинците, но и от целия свят, давайки на всички нас урок по лидерство. Той показа на човечеството колко е важно да се бориш за свобода. Смело е записвал видео със себе си по улиците на Киев и в офиса си, а в бункера си е провеждал пресконференции със световни журналисти. Той моли за помощ всеки, който иска да го изслуша. Речта му пред британския парламент тази седмица беше завладяваща, а законодателите го дариха с овации.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Мнозина са изненадани от твърдостта на Зеленски. В края на краищата, той има много малко политически опит. Той е предимно изпълнител и комик, гост-звезда в националния вариант на „Танцувай със звездите„, както и създател, продуцент и изпълнител на главна роля в телевизионна комедийна поредица. През първата година от мандата на Зеленски Доналд Тръмп направи всичко възможно, за да накара украинеца да се разкрещи на искането му да изкопае мръсотия за Байдън. Зеленски се зае с почти невъзможно балансиране, опитвайки се да успокои Тръмп, без да му се поддаде, като същевременно молеше Тръмп да възобнови американската военна помощ за страната, която се бори с подкрепяните от Русия сепаратисти на източния си фронт. Зеленски устоя и в крайна сметка помогна за възстановяването на помощта от САЩ, като запази решителността и достойнството си.

Мнозина бяха изненадани от начина, по който той се изправи срещу Тръмп, точно както са изненадани от начина, по който той еднолично се изправи срещу Путин, може би най-опасния човек на земята в този момент. Но за представителите на ЛГБТ+ общността, неговата смелост не е изненада, споделя Джон Кейси за Advocate.  Въпреки че Украйна няма ярки моменти в историята си, касаещи куиър хората, Зеленски стана първият кандидат за президент на Украйна и първият президент, който призна ЛГБТК+ общността и публично заяви желанието си да направи повече за равенството.

По време на кампанията си за президентския пост през 2019 г. Зеленски се превърна в световна звезда, когато видеоклип, на който той разтървава анти-LGBTQ+ хейтъри, стана вайръл. Докато протестиращите крещяха, Зеленски гневно каза: „Няма да ви кажа нищо лошо за гей хората, защото [живеем] в свободно общество. Оставете тези хора на мира, за Бога!“ Той беше всеобщо аплодиран за смелостта си да защити общността. Освен това след среща с президента Джо Байдън през септември миналата година във Вашингтон двамата лидери направиха съвместно изявление, в което Зеленски обеща да направи повече за осигуряване на равенство за ЛГБТ+ хората.

С подкрепата на САЩ Украйна ще продължи да развива зачитането на правата на човека, гражданските свободи и основните свободи в съответствие с международните стандарти и задължения, както и да се бори с расизма, ксенофобията, антисемитизма и дискриминацията срещу ЛГБТ+ общността. Украйна планира да засили отговорността за насилието срещу всички лица, независимо от техния пол, раса, етническа принадлежност, религия, сексуална ориентация или политически възгледи, включително чрез законодателство„, се казва в изявлението.

Фактът, че Зеленски е млад и идва от света на развлеченията, предполагаемо го е направил донякъде по-запознат с ЛГБТК+ хората от неговите предшественици, които все още таяха амбивалентност към общността и не правеха почти нищо, за да признаят съществуването на ЛГБТ+ хората. Сега, с руската инвазия, се унищожава всяка надежда, че обещанието на Зеленски от 21-ви век най-накрая да се заеме с правата на ЛГБТК+ ще стане реалност. В интервю за The Daily Beast един украински активист се оплаква от ужасните дни, които предстоят за ЛГБТ+ общността, ако Русия успее.

Основният страх в този момент е, че ако успеят, ще загубим всичко, което имаме“, казва Юл Сирус, координатор на доброволците от KyivPride, които организират ежегодния Марш на равенството в Украйна и работят за правата на ЛГБТ+ общността в страната. „За съжаление, ако този град бъде окупиран като други градове, тогава ще има преследване срещу ЛГБТ хората„.

На практика целият свят следи и подкрепя Зеленски и никой не го подкрепя повече от членовете на украинската ЛГБТК+ общност и световната куиър общност като цяло.