Цветомир Димов

София Прайд 2023 обедини хиляди българи в името на любовта и равноправието

Най-голямото събитие в защита на човешките права в България събра хиляди българи на мирно шествие в центъра на София. София Прайд 2023 се проведе на 17-и юни и обедини български и чуждестранни политици, посланици и представители на 25 дипломатически мисии, едни от най-големите български музикални звезди и хиляди българи в името на любовта и борбата за равни права на ЛГБТИ+ общността.

Тази година основен акцент на София Прайд 2023 бяха 11 български семейства, които застанаха с имената, лицата и историите си зад каузите и целите на шествието. В продължение на няколко месеца кампанията “Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023” насочи вниманието към нуждата от подкрепа в семейната среда, която е изключително важна за ЛГБТИ+ българите.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Въпреки всички заплахи, осуетените прожекции, въпреки проливния дъжд и въпреки цялата насочена агресия към български граждани в последните месеци – любовта не може да бъде спряна. Борбата за равни права не е един ден в годината, тя продължава всекидневно, затова ние ще работим неуморно и ще се борим за всеки един българин, който иска да бъде свободен и да се чувства сигурен в държавата си.”, сподели Симеон Василев от фондация GLAS.

Тази година в концерта на София Прайд се включиха и едни от най-големите музикални поп и поп-фолк звезди, които бяха обединени от каузите на шествието. На сцената пред паметника в Княжеската градина се качиха Есил Дюран, Михаела Филева, Роксана, DARA, Мила Робърт, Прея, Дара Екимова, ALMA, Глория Петкова, NIYA, Елена Кокорска и италианската поп звезда Osvaldo Supino. За първи път на сцената на София Прайд се качиха и 10 талантливи артисти, които правят първите си крачки на българската музикална сцена. Това са Niki Pluto, Angelie, Bropunzel, Veselambo, Елия Тодорова, Виолина Доцева, Дим Колев, DéВЯРА, Борис Лапшов и IVA.

Подкрепа към шествието изразиха десетки български компании и организации, както и посланиците и представителите от посолствата на Франция, Великобритания, Испания, Германия, САЩ, Дания, Италия, Люксембург, Ирландия, Швейцария, Румъния, Швеция, Норвегия, Нидерландия, Финландия, Чехия, Украйна и много други.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието е подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Absolut, Accenture, Delinian, Draft Kings, EY, Fashion Days, HP Enterpise, KIN + CARTA, Melon, Ingram Micro, Mastercard, Progress, Paysafe, Sutherland, Walltopia и WorkNomads LAB Hotel.