Жасмин „Star“ Мак е първата жертва на анти-транс насилието за 2023

Транс жена е била убита във Вашингтон. Това е първият човек в САЩ, станал жертва на насилие срещу транс общността тази година. Жасмин Мак бива убита на 7 януари на 36-годишна възраст след пробождане с нож в крака в блок 2000 на улица Gallaudet NE.

Все още не са извършени арести, а транс активисти смятат, че тя е първият транс човек в САЩ, който е бил убит през 2023 г.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сестра ѝ, Памела Уидърспун, си спомня за Жасмин като за „малко дива“ и „талантлива певица„, която харесвала госпъл песните и „умеела да превръща стари дрехи в бляскави тоалети„. Тя добавя, че сестра ѝ е искала да бъде известна, „но не по този начин„. Уидърспун, която е с близо 20 години по-възрастна от Жасмин, заявява, че сестра ѝ е осъзнала половата си идентичност още от детството си.

Въпреки че семейството ѝ приема факта, че е транс от ранна възраст, Жасмин се сблъсква с трудности в зрелостта си. Уидърспун разказа пред Вашингтон пост, че сестра ѝ се е борила с пристрастяването към различни видове наркотици.

В съчетание с дискриминацията, с която се е сблъсквала като транс жена, пристрастяването ѝ е довело до невъзможност да поддържа стабилно жилище и начин на живот.