Защо контактът с гей хора е важен за хетеросексуалните?

Когато д-р Нилсън Бонхайм разбрал, че новото момиче от медицинската практика живее с жена, той се почувствал неудобно. Днес, 25 години по-късно, 76-годишния гастроентеролог си спомня за неудобството и осъзнава колко много се е променил. Бонхайм споделя, че когато е опознал колежката си, двамата станали добри приятели. Дори той започнал да се чувства като неин баща. Когато тя се оженила за партньорката си, Бонхайм осъзнал, че те са като всяка друга двойка. Дори изнесъл реч на сватбата, замествайки религиозните ѝ родители, които отказали поканата, защото не приемали връзката на дъщеря им. “Никога не съм бил против еднополовите бракове. Хората имат правото да правят, каквото пожелаят. Но преди не бях толкова приемащ, колкото сега”, разказва д-р Бонхайм.

Бонхайм не е единствения, който е променил възгледите си за ЛГБТИ правата, след като се е сприятелил с гей човек. Ново проучване потвърждава, че хетеросексуалните хора, които познават поне един гей или лесбийка са по-вероятни да подкрепят гей правата. Феноменът се нарича “теория на контакта”, според Даниел ДелаПоста – професор по социология в Пенсилвания. ДелаПоста, който е гей, разказва, че има академичен интерес към темата и се е вдъхновил да направи проучване, след като открил данни, че приемането на хомосексуалността се е увеличило петорно от 1973-та година до 2016-та. “Исках да разбера причините за такава драстична промяна.” Анализът му потвърждава, че респондентите, които познават поне един гей човек са по-склонни да променят възгледите си за хомосексуалността и гей браковете.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Социологът разказва, че когато хетеросексуалните хора, които нямат гей приятели, попаднат случайно в магазина или в метрото на гей или лесбийка, предразсъдъците им може да се влошат. Потенциалната промяна, обаче, е само на крачка разстояние. “Теорията на контакта” се задейства, когато те спрат някой познат на улицата и просто го заговорят. “Когато трябва да комуникираш с някой извън твоята група, това те кара да преосмислиш вижданията си.” ДелаПоста споделя, че по-възрастните и политически-консервативните са по-склонни да се противопоставят на еднополовите бракове, но също така са и най-вероятни да променят вижданията си, при приятелство с гей човек.

Важният извод от изследването е, че разкриването на всеки гей човек е ключово и променя мнението на голяма част от околните. Неслучайно, още през 70-те, Харви Милк призовава в писмо всеки гей човек да се разкрие. “Бих искал да видя как всеки гей адвокат и гей архитект се разкрива – изправeте се и нека този свят узнае. Това ще сложи край на всички предразсъдъци.