Да те уволнят от работа, защото си гей – историята на Радослав Б.

Автор: Радослав Благоев

Това е историята на Радо. Той твърди, че е бил уволнен защото е гей. Не е трудно да си представим през какви перипетии минават повечето ЛГБТИ хора в България, за да запазят работат си или да се впишат в понякога хомофобната работна среда. Радо е избрал да не го прави и се е разделил с работодателя си. За съжаление трудовия адвокат на PROUD.bg смята, че дискриминация в този случай е трудно доказуема. Това обаче не значи, че трябва да си мълчим. Поздравяваме Радо за смелостта да разкаже историята си:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Две седмици преди края на 2020 година започнах работа в склада на Зоя БГ, където работех за онлайн поръчките. Всичко започна много добре – телефонния разговор, идването за пробен ден. Изглежда ме одобриха на първо четене. Започнах да си работя веднага. След седмица ме повикаха в офиса горе, за да ми дадат договора и след два дни им го дадох подписан. Колегите не бяха особено дружелюбно настроени – това ми направи впечатление още от първия ден, но все пак бях там за да работя, не да се сприятелявам с други хора.

Един от отговорниците няколко пъти се заяде с мен за някакви дребни неточности, които по принцип не биха имали никаква тежест. Имаше и приятни колеги, с които работех заедно и с които се разбирах добре. Водехме лични теми на разговор в почивките, а аз открито споделях, че си имам приятел, ако станеше дума. Но то не е и трудно да забележи човек, че съм гей. Не го казвам за “добър ден”, просто в разговор става ясно много лесно.

След Нова година трябваше същия отговорник да ми се обади, за да ми даде работния график за месеца, но той не го направи. Чаках няколко дни, след което сам позвънях в офиса и друг колега ми каза да изчакам, за да ме прехвърли към въпросния Митко. След кратко чакане ми беше казано, че малко по-късно ще се свържат с мен и ще ми върнат обаждане. Такова не последва.

На другия ден звъннах на човека, който ми се обади от фирмата, за да ми предложи работата и му разказах ситуацията. Той много се учуди и каза, че това не е обичайно и че ще разбере какво се случва и ще се свърже с мен най-късно до 10 сутринта на другия ден.

На следващия ден ми се обади друг отговорник – този, при който подписах трудовия си договор. Той ми каза, че ще трябва да се разделим, защото били намерили по-подходящ кандидат за работата. Това ме шокира, защото вършех всичко с лекота и дори имах досто добро време за изпълнение на задълженията си. Тъй като тази причина ми се стори абсурдна, аз се опитах да продължа разговора и накарах служителя от офиса на Зоя да ми даде по-конкретни причини, за да разбера с какво не съм подходяш кандидат за тази работа. Изсмука си от пръстите някакви глупости, които нямаше как да приема. Чул, че съм имал трудности с изпълнението на задачите и подобни глупости, които не приех изобщо, но тези хора са обиграни в подобен род разговори и нямаше какво да направя.

Казано ми беше, че ще ми занесат вещите от гардеробчето в някой от магазнините на Зоя и там ще ми се изплати част от възнаграждението за труда ми. В края на разговора служителя ме попита дали бих работил в магазините им, което според мен беше по-скоро блъф. След два дни посетих един от магазините им, за да се разпиша на документите и да си взема нещата, както и да си получа част от парите. Останалата част ми беше изплатена по банкова сметка няколко дни след това. Цялата тази случка ми въздейства доста депресиращо и ме разгневи дори, защото не виждах адекватна причина да ме премахнат.

Преди няколко дни срещнах случайно на улицата колега от офиса, който си спомням, че се държеше доста приятелски с мен и имахме няколко интересни разговори. Като му казах какво се е случило, той веднага ми каза, че със сигурност причината да ме махнат е, че съм гей и каза, че всички там са големи хомофоби и че на втори февруари са се шегували с него на тази тема, защото мислят и него за гей, но той всъщност не е.

Това момче беше наето няколко дни след мен на работа и ми каза, че е мислел, че работя там отдавна, защото му е направило впечатление колко добре се справям с работата. Разговора с него затвърди на 100% предположенията ми, че това би трябвало да е единствената адекватна причина, защото друга просто няма.“

Адвокатът на PROUD.bg по трудово право коментира случая така: „В случая има обосновано предположение, че е налице дискриминация по признак сексуална ориентация на работното място. За голямо съжаление, обаче, четейки разказа, тази дискриминация ще бъде доказана трудно. Трябват свидетелски показания – служители, които са чули коментари, изказвания или са видели действия, които сочат дискриминационна нагласа. В такива ситуации следва да се има предвид, че бившите колеги, ако са все още служители на предприятието, са склонни да не съдействат под страх, че ще си загубят работата.“