Как можеш да преодолееш страха от факта, че си гей?

Александър Чийвз разказва пред Advocate как изложение на студентските клубове в университета е променило живота му. Там той се запознал с група за подкрепа на ЛГБТ студенти. Само година по-късно, Александър станал водач на клуба, но при първата среща, на която отишъл нямал никакви подозрения, че това ще се случи. Там той бил заобиколен от други младежи като него, идващи от малки градове. Много от студентите се разкрили за първи път по време на срещите. Няма нищо по-красиво от това да се разкриеш пред група непознати куиър хора, които аплодират смелостта ти. Базирано на личния си опит, Александър разказва, че всеки гей човек изпитва страх първоначално. Страх от реакцията на близките. Страх от отхвърляне. Страх от други гей хора. Това са нормални чувства, а тази статия ще ви предложи различни начини, по които страха може да бъде преодолян.

Заобиколи се с хора от общността:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Съществуват много гей мъже, които твърдят, че не са „част от гей сцената“. Гей мъже, които мразят нощните гей заведения и не обичат да бъдат сред голяма тълпа от хора. Една от причините за това е, че когато си прикрит, се страхуваш да бъдеш асоцииран с куиър общността. Желанието да се дистанцираш от нея понякога не изчезва, дори след като се разкриеш. И макар и някои причини да не искаш да бъдеш част от нощния гей живот да са валидни, е важно да прекарваш време с хора, като теб – независимо, дали ще гледате заедно филми, ще играете на видео игри или ще спортувате. Не е задължително всичките ви приятели да са куиър, но е важно да имате приятел, който да ви разбира добре и с който можете да обсъждате важните неща.

Потопи се в куиър културата:

Отиди на драг шоу, застани на първия ред и дай бакшиш на кралицата. Гледай филми като Paris is Burning и Brokeback Mountain. Гледай предавания като Queer Eye, Queer as Folk и Will & Grace. Научи певиците, които обичаме – от Лейди Гага до Шер. Запознай се с творчеството на важни куиър творци като Джон Уотърс и Кенет Енгър. Прочети за велики активисти като Харви Милк и Силвия Ривера. Това е нашата култура. Някои неща ще ти харесат, други – не, но е важно да познаваш медиите, музиката и личностите, които са ни оформили като общност.

Води си дневник:

Когато все още не бях открит, аз си водех дневник, който криех в стаята си. Писането ще ти помогне да се справиш със страховете и очакванията от живота. Прекарвай по няколко минути на ден, в които да описваш привлекателните хора, които си срещнал през деня, чувствата, които са преминали през теб и желанията ти. Опиши мечтите си. Пази си дневниците. След години ще ги отвориш и ще се изумиш от развитието си.

Ако ти се прави секс, правѝ секс:

Прави секс, колкото искаш. Може да не познаваш хора, които ще ти кажат, че е позволено. Затова го правим ние. Напълно свободен си. Нито църквата, нито училището, нито бог може да ти каже колко наслада може да си позволиш. Тялото е най-ценния инструмент, който някога ще имаш. Затова му се наслаждавай, както решиш. Как секса помага? Вероятно поне малко те е страх от него, защото той често изисква усилия, подготовка, увереност и интимност. Когато се престрашиш и бъдеш смел, той ще изгради ново самочувствие в теб. Ще научиш, че няма фатални грешки и че всичко се научава с опита.

Отиди на Прайд:

Може и идеята да те притеснява, но трябва да направиш това. Първото прайд шествие е било протест и празнуване на общността ни. Случило се е през 1970 в горещ Манхатън. Днес, в ерата на социалните мрежи и корпорациите, борбата за равенство все още не е свършила и видимостта е по-важна от всякога, особено в държави като нашата.

Отговори на хората, които те съдят:

Много от страховете ти идват от нещо, което си чул лично. В един момент ще трябва да отговориш на хората, които те съдят или те обиждат. Интернализираната омраза нямаше да съществува, ако хората не ни казваха, че да си гей е грешно, че гей секса е отблъскващ, че гей мъжете не може да чувстват истинска любов, че трансджендър хората са болни и т.н. Това са ужасни думи и те оставят отпечатък върху нас.