Нацистка партия ще се явява на изборите

Снимка: Свободна Европа

,,Използвай винаги истинските имена на нещата. Страхът от едно име увеличава страха от самото нещо.’’

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Дъмбълдор

Нaцисткатa партия ,,Чиста Единна и Суверенна Татковина’’, успешно регистрирана на 13 януари, ще се яви на предстоящите парламентарни избори самостоятелно, съобщава сайтът Marginalia. Лидерът на партията им е небезизвестният Симеон Костадинов, виден участник и съорганизатор на ежегодния Луковмарш. Впрочем, Луковмарш ще се проведе и тази година в София, въпреки наложената забрана от Софийска Община. Събитието вече има рекламен клип и канал в telegram. Ще се проведе на 13 Февруари от 17:30 пред пилоните на НДК и организтор е БНС.

Сякаш на пръв поглед тези две събития нямат много общо помежду си. Но успешното регистриране партия, която проповядва антиевропейски, антисемитски и хомофобски идеи е нещо, на което наистина трябва да обърнем изключително внимание, както и на реториката им.

,,Новите’’ нацисти не са всъщност никак ,,нови’’ и е крайно време да престанем да слагаме това ,,нео’’ отпред, когато говорим за тях. Ако разлистите дори само уводните страници на ,,Моята борба’’, за да сравните посланията вътре с постулатите на партията им, ще видите абсолютно идейно препокриване, макар и на ниво формулировка нещата да звучат много по-наивно и омекотено. ,,Новите’’ нацисти, с които си имаме работа са много по-хитри и ловки. Те са нов щам, бета версия. Те никога няма да признаят. След което ще опитат да влязат с вас в спор, в който да ви убедят, че не е расизъм да се говори, че всички роми крадат, а е статистически и научно обосновано. Ще реагират разпалено и разярено на всеки ваш опит да ги наречете нацисти. И всъщност – какво лошо има в това една нация да е чиста? И какво лошо има после да ,,изчистим парка от гейове’’? Както бяха заявили убийците на Михаил Стоянов в Борисовата?

Неслучайно в началото на разсъжденията ми стои цитатът на Дъмбълдор от Хари Потър (авторката, която напоследък нашумя с трансфобските си изявления в twitter). Не сме се научили да наричаме нещата с истинските им имена. И докато не ги наричаме с истинските им имена и не вземаме нужните мерки срещу тях, можем да видим бавното връщане на България години назад в геополитическото й развитие. И, не. Няма от какво да ни е страх. Виждали сме тази история преди. Учили сме я. Чели сме за нея още в училище. Винаги се започва с регистрирането на партия, влизане в парламента. После с промени в образованието, законите. После идват преследванията. И лагерите.

И има само един начин да се противопоставим. Без страх. Хладнокръвно, с добре организирани акции, писма, подписки и сигнали до нужните институции, сигнали до медиите, с провеждане на дебати и дискусии. Няма как да допуснем в столицата на страна членка на Европейски Съюз да се провеждат свободно нацистки шествия. И ще назоваваме нещата с истинските им имена.

Няма място за нацисти, нито в парламента, нито по улиците ни. Единственото подходящо място за тях е затворът.