8 неща, които никога не трябва да казваш на транс жена

Не е лесно да си трансджендър жена. Настрана от институционалната дискриминация, транс жените стават жертви на пасивна агресия от страна на cis-полови хора, които задават необмислени въпроси и правят коментари, които лесно могат да бъдат избегнати. Затова ви представяме 8 неща, които никога не трябва да казваш на транс жена. В противен случай, забраняваме ти да гледаш „Pose“ отново!

Думата „tranny“/“трани“:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Нужно ли е дори да обясняваме защо? Ако не си транс, нямаш право да казваш тази дума. Без значение, дали се обличаш в драг или някоя транс приятелка ти е казала, че е окей да го казваш, когато сте били пияни. Това е дума, която е била използвана като обида към транс жените десетилетия наред. И макар и някои транс жени да я използват, така както чернокожите използват „nigger“ и гей хората използват „faggot“, не е окей ти да я изричаш.

„С какво мога да ви помогна, сър?“:

Това трябва да е ясно. Ако случайно объркаш местоимението, можеш нормално да се извиниш. Но не е окей предварително да предполагаш, че всеки човек е от определен социален пол.

„Ти всъщност си красива.“:

Cis-половите жени обожават да казват това на транс момичетата. „О, божичко, ти си толкова красива!“ Сякаш се предполага, че щом си транс – трябва да си грозна. Или „Та ти си по-красива от мен!“ С други думи – как е възможно да си по-красива от истинска жена? Не! Комплиментите винаги са добре дошли, но не се прави на изненадана от красотата ми, защото това е транс мизогиния.

„Какво е истинското ти име?“:

Човече! Първо, такова нещо като ‘истинско име’ не съществува при транс жените. Рождените имена са източник на болка и дисфория и много от транс жените трябва да се справят с тях ежедневно, заради трудното законна промяна в документите. Историята със семейството дори няма да ви я обясняваме. Няма значение, дали си любопитен. Запази си любопитството за себе си!

Думата „богиня“:

Този феномен е специфичен най-вече за гей мъжете, които обичат да издигат транс жените на пиедестал. Проблемът е там, че по този начин те отново ги идентифицират като ‘другите’/’различните’. Транс жените не са „богини“, те са просто обикновени жени, които чакат с нетърпение на опашката за сутрешното кафе.

„Покажи ми твоя стара снимка.“:

Това е поредния израз на интереса на cis-половите хора към процеса на промяна и обективирането на транс тялото. Транс жените са минали през т.нар. транзишън, защото не са се чувствали добре по начина, по който са изглеждали преди. Защо трябва да ги караш да си припомнят болезненото чувство?

„Правили ли са ти операция?“:

На сливиците? Да, извадиха ги преди години и трябваше да пуша трева през носа цяла седмица. Опа, имаш предвид – какъв полов орган имам? Какъв нормален и удобен въпрос за човек, който току що си срещнал. Всички предполагат, че транс жените си правят една и съща операция, но това не е вярно.

„Много си смела.“:

Знам, че това се казва с добри намерения, но понякога е дразнещо. Транс жените са смели, но нямат нужда да чуват това постоянно, защото това им напомня, че трябва да полагат повече усилия от теб. Да, ти с привилегиите!