Студентско общество за равенство при СУ приканва академичната общност за присъствие на Протеста срещу насилието над жени

Студентското общество за равенство при СУ, което се бори срещу различните форми на дискриминация в университетската среда, публикува на страницата си във фейсбук отворено писмо до академичната общност на Софийския университет, с което ги призовава да присъстват на протеста срещу насилието над жени, който ще се проведе на 26-ти ноември от 18:00 на пл. Орлов мост.

Писмото гласи:

 
L’N’Q: House & Disco
 

„На 26 ноември 2018 г. от 18:00 на пл. Орлов мост е планиран Протест срещу насилието над жени, организиран от Български фонд за жените и подкрепен от редица активисти и граждански организации. Протести в солидарност се организират в Букурещ, Прага, Берлин, Лондон и Кентърбъри, а множество женски организации от цяла Европа изпратиха писма в подкрепа на протеста.
Ние от Студентско общество за равенство заставаме категорично зад исканията на протеста и исканията, изложени от феминистката група Левфем. Призоваваме нашите колеги студенти, цялата академична общност и всички граждани да дойдат на 26-ти. Ние вярваме, че е време за:
КРАЙ НА НАСИЛИЕТО
Всички жени заслужават да живеят живот, свободен от всякакви форми на насилие срещу достойнството, телата и живота си. Патриархалното ни общество представя жената като предмет и ражда сексизъм, а това са корените на насилието, основано на пола. Тежко сексистката реклама на университетска телевизия “Алма Матер” свърза Софийски университет с подхранването на тази токсична за жените система. Сега имаме възможност да покажем друго лице на Софийски университет и да дадем ясен сигнал, че неговите студенти и академичната общност изобщо подкрепят правото на жените на достойнство, телесна автономия и пълноценно участие във всички сфери на обществения живот.
ПРЕСЕЧЕНА И ВКЛЮЧВАЩА БОРБА
Важно е да отчитаме как сексизмът се пресича с други видове потисничество. Така например ромските жени могат (и са) потискани както по линия на принадлежността си към ромската общност, така и заради пола си. Младите жени – голяма част от които студентки – са длъжни да се борят с предразсъдъци заради пола и възрастта си. Жените, които мигрират в България, са често жертва на расизъм; едновременно с това, те са изложени на риск от насилие като жени. Според неофициална статистика жените с увреждания са жертва на насилие около четири пъти по-често от останалите жени. Транс жените са постоянно изложени на трансфобия и тяхната сигурност е критично застрашена. Списъкът е безкраен и в българския контекст включва жените мюсюлманки, сексуалните работнички, бездомните жени, лесбийките, чернокожите жени и пр. Всеобхватно движение за постигане на равноправие на половете означава включване на широк кръг групи от обществото, в това число и мъжете. С участието си в протеста мъжете могат да дадат ясен сигнал, че принизяването и насилието над жени не е характеристика на това “да бъдеш мъж”.
ПРОТЕСТ
По неофициална статистика от началото на годината 28 жени стават жертва на убийство, в повечето случаи извършено от партньор или друг близък мъж. Ако не се противопоставим на този ужасяващ феномен, ние мълчаливо го подкрепяме. За това призоваваме всички да излязат с нас в понеделник, 26 ноември, на пл. Орлов мост. Оставаме с надежда протестът да бъде масово подкрепен от студентската общност, която много пъти в българската и световната история е била в авангарда на битката за човешки права и социална справедливост.
От членовете на Студентско общество за равенство при СУ“

Дизайн: Бояна Желева