Венета Андрова и Петер Одинзов с изложба в Гьоте-институт

Поредицата „1+1: Артсцена Германия“, в която български артисти ни представят актуални имена от Германия, продължава с изложбата „Да влезеш в роля“, която ще се открие на 20 август в Гьоте-институт. Художничката Венета Андрова ще представи автора от узбекистански произход Петер Одинзов.

Венета Андрова е българска художничка, живееща в Германия, която в последните години все по-често влиза в светлината на прожекторите – както в България, така и в международен план. През 2020 г. нейн филм беше номиниран за най-престижната германска награда за късометражно кино German Short Film Award, а преди броени дни филмът ѝ „АЙВА“ спечели Prix Ars Electronica 2021 за компютърна анимация, както и „Златен конник – анимационен филм, международен конкурс“ и LUCA Gender Diversity Award на 33-ия Международен фестивал за късометражно кино в Дрезден.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сега тя се завръща за първо участие в България след пандемията по покана на Гьоте-институт България не само за изложбата, но и за да постави в светлината на прожекторите още един автор – Петер Одинзов. Това се случва в рамките на дългогодишната програма „1+1: Артсцена Германия“ на Гьоте-институт, в която български художници представят нови позиции от Германия.

На 20 август двамата автори, живеещи в Берлин, ще открият в София изложбата „Да влезеш в роля“, специално за която създават нови произведения, резултат на задълбочен обмен и разговори в последната година.

Изложбата се занимава с различните „роли“, в които влизаме заради предразсъдъците и очакванията на околните въз основа на  стереотипите, свързани с пол, мигрантски произход, социален статус или сексуалност. Венета Андрова и Петер Одинзов разглеждат живота като вариететна сцена, на която всички влизаме в роля, определена от някой друг, неудобна, непасваща, неавтентична. Особено внимание обаче те обръщат на аутсайдерите – образа, от който най-трудно се излиза.

За двамата автори работата по проекта е повод да се вгледат и в самите себе си, в категориите и етикетите, които им биват приписвани. За Андрова това са „мигрантка“, „чужденка“, „жена“ и във видео-инсталацията си „Разтегни и отпусни“ тя се занимава с предизвикателствата в професионален и личен план.

Петер Одинзов пък разглежда социалния статус и как той предопределя живота, кариерата, творческото развитие, но и вътрешното усещане за непринадлежност и срам. В работата си той комбинира както карикатурни образи на клишираните в сферата на културата персонажи, така и лични архивни материали, които посетителите ще могат да разгледат и чрез приложение за добавена реалност.

Изложбата ще може да бъде разгледана всеки делничен ден от 14:00 до 20:00 ч. до 10 септември в Гьоте-институт България.