Фондация GLAS кани Корнелия Нинова на изложбата „Хомосоц” в отворено писмо

„Смятаме, че е редно БСП, като наследник на преобразуваната БКП, да прочете и тази страница от историята на България. А тя не е само негативна. Наред с терора и погазването на личната  свобода и достойнство, през 1968 г. България декриминализира хомосексуалността, което я поставя много по-напред в сравнение с утвърдени днес либерални демокрации. Надяваме се този пример, както и цялата изложба да Ви вдъхнат смелост, за да поведете БСП по пътя на прогреса и да последвате Европейската социалистическа партия, която категорично застава на страната на равноправието и личната свобода на ЛГБТ хората“ гласи част от отвореното писмо-покана на Фондация GLAS към Корнелия Нинова и ръководството на БСП за присъствие на откриването на изложбата „Хомосоц“.

За хомосексуалността в България по време на комунизма и отношението на режима към хомосексуалните се знае твърде малко, а често данните се изчерпват със слухове и непотвърдени клюки. През изминалите месеци фондация GLAS, заедно с European Cultural Foundation, извършиха изследване по темата въз основа на разнообразни източници и фокусирано върху 50-те и 60-те години на ХХ век. В проекта взимат участие историци, социолози, студенти, куратори и художници, за да представят обобщена информация за периода. Изложбата ще бъде открита официално на 30 септември, понеделник, от 19 ч., в галерия Порт А, на ул. Триадица 5, и ще продължи до 13 октомври включително. Отворена ще бъде за посещения всеки ден, от 11 до 19 ч.

 
L’N’Q: House & Disco
 

От местата за срещи, жаргоните, съдебно-наказателните практики, акциите срещу хомосексуални през декриминализирането на хомосексуалните актове през 1968 г. и опитите за лечение на хомосексуалността, годините между 1945 и 1989 г. ясно очертават отношението на комунистическия режим към хомосексуалните мъже. Части от проучването ще бъдат представени и като печатна брошура, която ще е достъпна по време на изложбата.

“За хомосексуалността в България често се говори като за нещо, привнесено от Запад и възникнало след промените, като нещо чуждо за нашата територия. Изследването и изложбата разбира се оборват това стереотипно схващане, a и допълват ценна информация за живота на хомосексуалните у нас. Екипът ни за първи път попадна на данни за лечение на хомосексуални мъже например, нещо, което е почти неизвестно до този момент ”, коментира Симеон Василев от фондацията.

Фондацията изпраща и официално отворено писмо-покана до Корнелия Нинова и ръководството на БСП за присъствие на официалното откриване на изложбата. Целият текст от писмото гласи следното:

Уважаема г-жо Нинова, уважаеми членове на изпълнителното бюро,

В месеца на 9 септември,  бихме искали да ви поканим на откриването на изложбата „Хомосоц – хомосексуалността по време на комунизма в България, 1945-1989 г.”, на 30 септември, от 19 ч. в галерия Порт А, на ул. Триадица 5, София.

За хомосексуалността в България по време на комунизма и отношението на властта към хомосексуалните се знае твърде малко, а често данните се изчерпват със слухове и непотвърдени клюки. През изминалите месеци ръководената от мен фондация GLAS, заедно с European Cultural Foundation и Посолство на САЩ в България, извършиха изследване по темата въз основа на разнообразни източници. В проекта взимат участие историци, социолози, студенти, куратори и художници, за да представят обобщена информация за периода.

Г-жо Нинова, както сама казвате във ваше писмо до София Прайд през 2018 г., цитирам: „Ние сме против насилието и дискриминацията срещу всеки, включително и ЛГБТИ хората. Те са свободни да избират как да живеят живота си”, ще се радвам да присъствате на официалното откриване на изложбата, за да се уверите, че както в периода на комунистическия режим, така и сега хомосексуалните не са свободни да живеят живота си както решат, а дискриминацията срещу тях е била и остава силно изразена и днес.

Смятаме, че е редно БСП, като наследник на преобразуваната БКП, да прочете и тази страница от историята на България. А тя не е само негативна. Наред с терора и погазването на личната  свобода и достойнство, през 1968 г. България декриминализира хомосексуалността, което я поставя много по-напред в сравнение с утвърдени днес либерални демокрации.

Надяваме се този пример, както и цялата изложба да Ви вдъхнат смелост, за да поведете БСП по пътя на прогреса и да последвате Европейската социалистическа партия, която категорично застава на страната на равноправието и личната свобода на ЛГБТ хората.

С уважение

Симеон Василев

Председател, Фондация GLAS