„София куиър форум 2020: История на преобличането в България“ на 28 декември

„София куиър форум 2020: История на преобличането в България“ е изследователски и архивен проект, създаден от художниците Ясен Згуровски и Боряна Росса, който ще се появи на 28 декември на адрес dragbg.sofiaqueerforum.org. Архивът ще бъде съпътстван от изложба, дискусии и пърформанси с драг кралиците и кралете в галерия „Структура“, които предстоят да бъдат анонсирани.

Тази година форумът е посветен на историята на драг пърформанса в България с фокус върху 90-те и има за цел да създаде широко достъпна информационна база, която ще провокира разговор между поколения драг изпълнители и тези, които се вдъхновяват от тях, включвайки центрове на драг пърформанса от цялата страна.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В архива и изложбата на София куиър форум тази година ще бъдат представени документални фото и видео материали на драг кралици (например с Елза Парини, Мис Бони, Урсула, Жулиета Интергалактика, Дженифър Бенедикшън, Енигма Чадел и др.), участвали в програмата на легендарни клубни сцени като „Спартакус“ (София), „Оскар Уайлд“ и „Александър“ (Варна) и „Калигула“ (Пловдив). Материалите ще бъдат съпроводени от серия интервюта с кралиците, както и с театрални режисьори и с артисти работещи в други жанрове на изкуството, които показват силното влияние на тази клубна среда върху театъра, музиката, телевизията, модата и лайфстайл изданията от 90-те. Между интервюираните са режисьорките Възкресия Вихърова и Ани Васева, моделиерката Мариела Гемишева, актьорът Леонид Йовчев и др. Форумът ще проследи и връзката на този феномен с по-новите явления в тази област като Куиър въртележка, House of Diva Station и House of Benediction.

Откриването е едновременно в галерията (ако епидемиологичната обстановка го позволява) и онлайн на адрес http://dragbg.sofiaqueerforum.org.

https://www.facebook.com/events/2931571417065963