Рут Колева представя ДИС/ХАРМОНИИ

Фотографска изложба на Рут Колева ще откриете от 5 до 23 април в галерия Credo Bonum

С фотографската изложба “Дис/Хармонии”, певицата Рут Колева демонстрира една непозната страна от своите творчески интереси.

Рут пръв път тя започва да снима през 2004 г., когато е едва на 15 г., като начин да получи достъп до бекстейдж на музикални събития. След години, във връзка с образованието си по “Медии и комуникации” в Нидерландия, тя използва фотографията, за да разкаже за социални явления, които привличат вниманието ѝ.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През последните години Рут снима по време на случайни или нарочни пътувания. Тя често предварително проучва своите обекти, издирва ги, друг път импровизира в странни ситуации, водена от интуиция. Не се плаши от скъсяването на дистанцията, от това да насочи камерата си към лицата на непознати. Да започне разговор. Тя не режисира и не наглася кадрите. Животът е този, който подрежда образите.

Откриването на ДИС/ХАРМОНИИ е на 5 април от 18:00 ч. в галерия Credo Bonum, а изложбата ще продължи до 23 април.

В изложбата “Дис/Хармонии кадрите са заснети с цифров и аналогов апарат. Те са избрани сред многото не заради екзотиката на непознатата дестинация (Виетнам, Америка, Мексико, Япония и др.), а защото в тях е разпознала смисъл и връзка, намерила е странни аналогии между различни визуални елементи. Нейната фотография е пропита с чувство за хумор и усет към скрития ежедневен абсурд.

Сред фотографиите в изложбата ще откриете и кадър от София Прайд 2019 г., с прекрасната Малина Янк.

В изложбата са включени фотографски серии на спящи пътници в японското метро, на деца в естествената им среда, било то сред джунглите на Лаос и Виетнам, в ромската махала в Сливен или в комуна в Дания. Пъстри хора, участващи в Прайд или просто ходещи по улиците на Ню Йорк. Част от тези персонажи са нарочно търсени, след внимателно проучване. Така е създаден и кадърът на виатнамски музикант без очи. Образът му разказва за последствията от Виетнамската война след употребата на химически оръжия.

Рут Колева запечатва лицата на обикновените хора, в привидно ежедневни ситуации. Зад тях е скрит проницателен психологичен поглед. Сякаш самата тя успява да види отвъд снимката смисъла на житейската ситуация, да я разбере и да достигне до онова, което е най-важното – до човека.