Нито една повече! Протест срещу насилието над жени този четвъртък

За поредна година Феминистки мобилизации организират „Нито една повече!“ – протест срещу насилието над жени. За поредна година се наблюдава сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от Ковид-19, както и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Според официални статистики, през 2021 повече от една жена губи живота си всеки месец заради насилие. Една е прекалено много. Нито една повече!

За поредна година властимащите не предприемат така важни действия по огромния проблем с полово базираното насилие. Исканията на протеста са същите, каквито бяха преди година, преди две, преди три. „Все още няма кризисни центрове във всяка област. Все още няма адекватни политики за превенция на насилието. Все още броим жертвите сами.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Исканията на протеста ни не са насочени само към властимащите, но и към цялото общество. Тук женомразството, расизмът, хомофобията и трансфобията са нормализирани, вместо осъждани. Да биеш децата си за много се равнява на изконна семейна ценност. На жените, преживели насилие, нерядко им се казва да се върнат при насилника си, насърчавани са да си мълчат и да търсят вината у себе си. Всички социални услуги са в разпад, и това поставя най-уязвимите хора – бедните жени, жените с увреждания, жените от ромски произход, мигрантките, транс жените, цветнокожите жени, секс работничките – в още по-голяма опасност от насилие. “ споделят организаторите.

Исканията са за кризисни и консултативни центрове във всяка област на България, гласност на проблема и политики за превенция на насилието, не само наказания за вече извършилите престъпления.

Напомняме, че само преди дни България потръпна от новината за поредната жена убита от партньора си. Евгения не е единичен случай, затова ви призоваваме елате пред Съдебната палата на 25.11.2021 г. в 18:30 ч., за да покажем солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола и смело да заявим “Нито една повече!”