СРЕЩУ СТЕНАТА – Градски активизъм и културно наследство

Отворена лекция в Гьоте-институт, посветена на градски активизъм и архитектура, разглежда как комуникираме и опазваме културното наследство днес.

GEGEN DIE WAND – Градски активизъм и културно наследство

Лекция: 22 май, понеделник, 19:00 ч.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Гьоте-институт България

ул. „Будапеща“ 1, София

Темата за културното и архитектурното наследство продължава да ни вълнува в контекста на градската среда, от която сме част. Гьоте-институт България и Фондация „Ново архитектурно наследство“ Ви канят на отворена лекция, която цели да допринесе за диалогизирането на гражданските процеси, свързани с опазването на различните културни пластове на онова, което ни заобикаля.

Заповядайте на 22-ри май, от 19:00 часа, в залата за събития на института, когато архитектите Анета Василева, Емилия Кълева и Зекие Емин ще представятGEGEN DIE WAND* Градски активизъм и културно наследство.

Градът е фронт, а културното наследство в градската среда е линия на ожесточени битки – при това не само в България и не от днес. Как през архитектурата можем да разкажем обществото днес? Как опазваме наследство и идентичност в условия на динамични политически и икономически промени? И защо е важно винаги да се борим за качество на градската среда, включително през културното наследство?

Партньорите ни от Фондация „Ново архитектурно наследство“ ще говорят за градски активизъм, културно наследство и архитектура и ще сравнят ситуацията в три държави – България, Германия и Турция. Кой небостъргач е по-скандален – Suzer Plaza в Истанбул или Златен век в София? За съдбата на кой „дворец на народите“ се разразяват най-ожесточени културни войни – Atatürk Kültür Merkezi в Истанбул или Palast der Republik / Stadtschloss / Humboldt Forum в Берлин? Kaкви са съпротивителните линии в различните общества? Какви са нивата на развитие на гражданското съзнание по отношение на гражданския активизъм в името на по-добрата градска среда? Всичко това – заедно с най-важната тема: как комуникираме и опазваме наследство днес.