София Прайд Филм Фест (зима ’20) ще представи пет филма за любовта през февруари

За  девета поредна година София Прайд Филм Фест показва селекция от филми на ЛГБТИ тематика. Обичайното провеждане на фестивала в навечерито на София Прайд ще бъде допълнено от по-малко зимно издание от 11 до 18 февруари, включващо 5 филма. Прожекциите са в Дома на киното, а приходите от билите ще бъдат използвани за важната на ЛГБТИ общност кауза – видимост и равни права.

Началото ще бъде поставено на 11 февруари от 20:00 с последния филм на канадското чудо Ксавие Долан „Матиас и Максим“, номиниран за „Златна палма“ в Кан ’19. Във филма, освен режисьор, Долан участва и като актьор заедно със своя близък приятел Габриел Фрейтас. Един разказ за красотата на младостта – да си на 30 г. и да имаш цял живот пред себе си. Както пише критикът Стефан Гончаров този филм показва „почти неуловимите с просто око облагородяващи моменти на нежност и грижа, които истинското приятелство предполага.“ Ревюто на PROUD.bg за „Матиас и Максим“ може да прочетете тук.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На 15 февруари (събота) от 20:30 следва филмът „Заличено момче“ (Boy Erased) – личната история на Гарард Конли, който под натиска на родителите си – баптистки проповедник и домакиня от Арканзас,  като 19-годишен студент e включен в програма за лечение на хомосексуалността. Десет години по-късно Гарард Конли решава да напише мемоарите си, докато е в София като учител в Американския колеж. Книгата му  се превръща в бестселър, издадена и на български от „Колибри“.  Във филма участват самият режисьор и сценарист Джоуел Еджертън, Лукас Хеджис, Никол Кидман, Джоуел, Ръсел Кроу, Трой Сиван и др. Ревюто на PROUD.bg за „Заличено момче“ може да прочетете тук.

Един от най-обсъжданите филми на 2019 г. „Портрет на момиче в пламъци“ на Селин Шиама ще бъде показан на 16 февруари (неделя) от 20:30. Отново номиниран за „Златна палма“, през 2019 г. той е награден с „Куиър палма“ и награда за най-добър сценарий в Кан. Историята започва като „строго изследване на погледите, разменяни между мъже и жени, но постепенно се изпълва със сила и лудо усещане за желание, превръщайки се в чувствена история за две души, чиито светове се отразяват един в друг“.

Може би най-любопитното заглавие в програмата е документалният проект на канадския режисьор и продуцент Rémy Huberdeau „Транссексуални родители“ с прожекция на 17 февруари от 20:30. Филмът повдига разговора за родителството и транссексуалността на следващото ниво: някои от родителите герои на филма са направили преход в присъствието на децата си, а други – преди създаването на семейства. Възможно ли е да бъдеш открит като транс-човек и като родители по начин, който не е бил възможен преди?

Финалът на програмата е на 18 февруаро от 20:30 с прожекция на българската копродукция „Не ме докосвай“ с участието на актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев и продуцирана от Мартичка Божилова (АГИТПРОП), с музиката на Иво Паунов и работа по звука на Веселин Зографов. Темата е интимността – във всичките ѝ познати и непознати форми, ненормативното тяло и неговите потребности и сексуалната идентичност на тези, които с лека ръка наричаме „различни“. Продукцията печели „Златна мечка“ в Берлин през 2018 г. и е наречена от председателя на журито „филм на бъдещето“.

Повече информация за филмите и закупуване на билети: https://www.sofiapridefilmfest.com/

Селекционер на програмата е Христо Христозов, който пое ролята на артистичен директор на фестивала през 2019 г. след успешното начало, поставено от актрисата и режисьор Слава Дойчева. Фестивалът се организира от Младежка ЛГБТ организация „Действие“ в партньорство с „Лига на равнопаставеността“ и с финансовата подкрепа на програма „Права, равенство и гражданство (2014-2020)“ на Европейския съюз.

Зимното издание на Sofia Pride Film Fest 2020 подкрепя кампанията #СемействоЗаВсички, която се бори за признаване на регистрираното семейно съжителство в България.