“Момчетата не плачат” е септемврийският филм на Big Gay Film Club

Филмът, който ще бъде представен в рамките на септемврийската среща на кино клуба Big Gay Film Club на Фондация GLAS, е “Момчетата не плачат” – дебютната продукция от 1999 г. на американската режисьорка Кимбърли Пиърс, позната и с филмите си “Отменено уволнение” и “Кери”. Лентата ще се излъчи на 20 септември (четвъртък), от 19:00 ч., във Френския институт в София (площад „Славейков“ 3). След нея е предвидена и кратка дискусия. Входът е свободен, но с предварителна регистрация на този линк. Освен до филма регистрацията дава безплатен достъп и до двудневната международна конференция на тема анти-ЛГБТИ престъпления от омраза, организирана от Фондация GLAS на 20 и 21 септември във Френския институт в София (пълната програма може да разгледате тук). С тази си среща Big Gay Film Club се включва във форума, като членовете на клуба са поканени и на чаша вино преди прожекцията, за се запознаят и поговорят с участниците в него.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

“Момчетата не плачат” (ориг. загл. – Boys Don’t Cry – бел.ред.) разказва историята на Брандън Тина – млад транс мъж, който по стечение на обстоятелствата се озовава в затънтеното градче Фолс сити в щата Небраска. Там той се сприятелява с група буйни местни младежи, начело с нестабилния бивш затворник Джон. Красивият Брандън, когото никой не подозира, че е роден като жена, бързо си намира и момиче – Лана, с което се впуска в страстна любовна връзка. Той се чувства истински приет може би за първи път в живота си, но сенките от миналото постепенно изплуват на повърхността и поставят край на новия живот, който се надява да построи за себе си и приятелката си.

Сюжетът на лентата е създаден по действителни събития, случили се през 1993 г. За тях режисьорката Пиърс научава още докато е студент по филмово изкуство в Колумбийския университет, когато прочита статия за живота на Брандън в изданието Village Voice. В образа на главния герой се превъплъщава Хилари Суонк, която прави една от най-емблематичните си роли, спечелила й „Оскар“ и „Златен глобус“ за най-добра женска роля през 2000 г. В силния актьорски състав участват и Клои Севини в ролята на Лана и Питър Сарсгаард, който влиза в обувките на неконтролируемия Джон.

Филмът, пожънал успех и сред публиката, и измежду критиците, е драматичен, но лишен от какъвто и да сантиментализъм поглед към силата на любовта отвъд етикетите и социалните предразсъдъци, размисъл върху това какво е да живееш като транс човек във враждебна и консервативно настроена среда и своеобразно изследване на взаимовръзката между социална класа, раса и полова идентичност, както и на причините, които пораждат насилието срещу ЛГБТИ хората. Кино творбата е на английски с български субтитри.

Прожекцията на “Момчетата не плачат” на Big Gay Film Club през септември се осъществява в рамките на международната двудневна конференция “Преодоляване на бариерите: Подобряване достъпа до правосъдие за жертви на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза”, организирана от Фондация GLAS и Университета в Бреша, Италия. Форумът ще се проведе на 20 и 21 септември във Френския институт в София и цели да запознае българската общественост с постигнатото развитие в области като изследване, политики, тренинги и закони за престъпленията от омраза в Европейския съюз (ЕС), както и да представи добри практики за тяхното прилагане. Участието и в двата дни на конференцията е безплатно, но е нужна предварителна регистрация на този линк.