София Прайд 2020 ще бъде различен

Организаторите на София Прайд обявиха официално, че физически шествието няма да се проведе тази година, но са планирани серия от други инициативи. Официалното съобщение гласи:

Скъпи приятели на София Прайд,

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Не е решение, което вземаме лесно, но Организационният Комитет, състоящ се от организациите „Билитис“, GLAS, „Действие“, Български хелзинкски комитет и активисти реши да отложи провеждането на физическото шествие на 13 юни. Здравето на хилядите посетители, които очакваме тази година, е абсолютен приоритет за нас и би било безотговорно да рискуваме разпространение на вируса, дори мерките дотогава да са облекчени. Продължаваме да следим обстановката и при възможност сме готови да насрочим нова дата за шествието.

Но това не означава, че Прайд няма да се проведе през юни, напротив! Не можем да бъдем заедно физически, но имаме безкрайните възможности на технологиите, за да сме свързани. София Прайд ще приеме нова форма, заедно с вашата подкрепа. Независимо от сегашната ситуация, ние ще продължим да бъдем видими и да предлагаме помощ и солидарност за всеки. Нашата работа за равни права и свободата да обичаш, когото пожелаеш, няма да спре. И ние, както вас, сме с разбити сърца за отлагането на физическото събитие, но се вълнуваме да покажем потенциала ни като общност не само в рамките на един град, а на цялата страна.

Вече планираме алтернативни онлайн събития, инициативи и кампании, за да покажем задружността си като общност. Ако и вие имате идея, пишете ни. София Прайд ще бъде част и от първото онлайн събитие Global Pride 2020 на 27 юни, което е в отговор на стотиците отменени или отложени заради пандемията Прайд шествия.

В сегашната ситуация на lockdown някои млади хора са принудени да се изолират с родителите си, които не приемат тяхната сексуална ориентация и полова идентичност. На тях искаме да кажем: „Не сте сами!“ и да ви уверим, че ще продължим да преориентираме дейности, за да можем да ви предложим психологическа и друга подкрепа. И сега може да се възползвате от ресурсите за психологическа подкрепа, правна помощ и други, които ,,Билитис“, ,,Действие“ и GLAS предлагат. Много от нашите физически срещи вече преминаха успешно онлайн. Включете се в тях и следете страниците ни за повече информация. Физическата дистанция не означава социална изолация!

Ние не сме просто един фестивал, ние сме семейство и ще бъдем скоро заедно отново!“