Rainbow Over Tristram: ЛГБТИ+ гейминг събитието на годината

Онлайн клубовете за игри LGBTI+G@MERS BULG@RIA и BORED GAY BOARD GAMES CLUB се събират заедно на живо и организират събитие посветено на игрите с фокус върху ЛГБТ+ хората.

Събитието е част от големия гейм фест Sofia Game Night. Пред PROUD.bg организаторите разказаха повече за себе си, събитията и какво ги движи.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Здравейте, бихте ли се представили накратко?

Атанас: Аз съм Атанас – пристрастен фен на Nintendo Handheld още от миналия век. Любовта ми към игрите започна с едно старо и оръфано Game Boy, което си пазя като реликва вкъщи. Към днешна дата имам хаотичен и променящ се вкус по отношение на платформи и видове игри, но новите и класическите заглавия на Switch винаги са малкото ми ценно бягство от еднообразното ежедневие. Винаги съм намирал голяма емоция в игрите, дори направих малко парти за приятелите си, когато приключих storyline-а на Zelda:Breath of the Wild.

Тодор: Казвам се Тодор – програмист, tech writer и геймър. Като всеки самоуважаващ се програмист, като хоби правя ASCII dungeon crawler, като поглеждам с едно око сорс кода на Diablo –  „за вдъхновение„. Освен компютърни игри, играя и настолни, trading cards games, и даже истински, old-school RPG-та, където всеки участник се преобразява на герой, и с лист и молив в ръце се впускаме в магически приключения. Имам и страхотната възможност да съм открит гей мъж на работното си място.

Валентин: Аз съм Валентин, по-познат на общността като Тино, и съм абсолютен бордгейм трол. Не се славя с огромна колекция, но със сигурност настолните игри са един от по-големите ми годишни разходи. Някъде вътре в мен ровичка нагона да създавам LGBTQ+ тематични настолни игри, които да служат както за сплотяване на общността, така и за образоване на хората, които все още не знаят съвсем какво стои на другия край на дъгата. Откъм видеоигри си падам повече по типа на Terraria и Minecraft, отколкото по-комплексни и сюжетни игри, така че турнира по Diablo оставям изцяло в ръцете на Атанас и Тодор. 

Хелиана: Здравейте, казвам се Хели и от 2018 организирам Sofia Game Night. Работя като фрийланс PR, обучител съм по Erasmus+,  част съм от технoлогичния подкаст HiCast. Играя откакто се помня – още от времето когато на площад “Македония” имаше една каравана с аркадни игри вътре. Мисля, че струваха по 5 стотинки и ние си събирахме и ходехме да играем. Игрите са голяма част от мен и работата ми. Напоследък малко се уморявам като чуя репликата “Ама аз никога не съм играл/играла игри” и си мисля за игрите, които са най-естествения начин да учиш – светове с различни правила, които те карат да се адаптираш, да се развиваш, да трупаш скоростно информация (английския го научих базово от игрите) да комуникираш, да използваш логическото си мислене и рефлексите си.

Вие сте организатори на локация, част от Sofia Game Night. Преди да стигнем до това, нека първо поговорим за вашата общност. До колкото разбирам, вие сте част от игралния клуб LGBTI+G@MERS BULG@RIA и осъществявате събитието заедно с BORED GAY BOARD GAMES CLUB. Бихте ли ни разказали повече зa вашите клубове?

Атанас: LGBTI+G@MERS BULG@RIA е една спонтанна идея, която се роди докато заедно с други членове на ЛГБТИ+ общността в България обсъждахме една страхотна игра за Switch – Celeste и създателя й – Maddy Thorson. Тя е дизайнер и транс активист, която чрез игрите и посланията си дава вдъхновение на хора от различни групи. Искахме да създадем място, на което можем да споделяме страстта си към различните платформи. Така се появи нашият клуб – капка вдъхновение от Maddy Thorson, но преди всичко ентусиазъм да играем и обсъждаме горещи заглавия. 

Валентин: Bored Gay Board Games Club, е идея, която ме осени в един от зимните дни на 2019. Вдъхновен от други общностни клубове на фондация GLAS като Big Gay Film Club и Big Gay Book Club, реших, че и настолните игри могат да служат като своеобразен магнит, който да събира хора от общността (и извън нея!) на една маса, било то като ice breaker за важна дискусия, или като завършек на натоварен ден. Целта на клуба е от дарения на посетителите да се събере автономна колекция настолни игри, която да се помещава в Rainbow Hub и да е общодостъпна за всички посетители.

Това ни води и до Sofia Game Night. Какво да очакваме от това събитие? 

Хелиана:  Sofia Game Night е градски фестивал, посветен на игрите в цялото им разнообразие – от чистото удоволствие и социализация, до обучителния и икономическия им аспект. В един ден (5-ти ноември) различни локации от София и още 7 града в България ще отворят врати с интересна програма и събития, демонстриращи различните форми на игрите – от видео и настолни, през VR до градски приключения и дори stand-up комедия.

Игрите са една чиста форма на комуникация, независимо, че медиите искат да ги изкарат опасни, търсейки скандали. В игрите всичко зависи от теб (понякога и от късмета ти) – какви умения имаш, как мислиш, колко добре комуникираш. Игрите събират хора – от различни континенти, държави, пол, вероизповедание, социален статус и т.н. в една огромна общност, която с годините става все по-голяма. Игрите ти дават възможност да мечтаеш, понякога да говориш за трудни теми по лесен и приятен начин, игрите сближават, игрите са индустрия, която е една от най-бързо развиващите се в света.

Точно това и ние се опитваме да направим – да съберем различни общности и да им дадем пространство за комуникация и взаимно разбиране.

През годините сме имали различни събития, разглеждащи политически и социални аспекти на нашето общество чрез играта. LGBTQ+ темата и темата за емигрантите винаги е присъствала при нас. През 2022 работим с Ситуационен Център “Отворени Врати”, за да направим програмата на Sofia Game Night по-достъпна за украинската общност в страната и да дадем още една възможност на младите хора от Украйна да запълнят свободното си време с по-качествени занимания, да срещнат нови приятели и опознаят града.

В тазгодишното издание се включват и приятелите ни от глухата общност – deaf.bg със специално събитие, което ще подтикне гостите на фестивала да се запозанят с българския жестов език (БЖЕ) чрез игра.

Как решихте да участвате? 

Атанас: Присъединихме се към страхотната идея на Хели и Sofia Game Night, защото хем искаме да поиграем здраво, хем искаме да покажем, че всички геймъри сме готини, независимо от нашите различия. Аз самият, като част от ЛГБТИ+ общността и като човек, чиято реч звучи различно (аз заеквам) смятам, че интеграцията не винаги трябва да се осъществява на семинари и скучни кръгли маси. Понякога да извъртиш едно Diablo също върши работа. Живеем в реалност, която ни дава уникалната възможност да показваме и доказваме себе си отвъд различията си. Игрите са един от най-добрите примери за това. 

Тодор: За мен игрите не са само средство за забавление и социализация. Аз съм учил английски от Soul Reaver, стратегическо мислене от Magic the Gathering, основи на икономиката от SimCity. Твърдо съм убеден, че игрите са най-приятната среда човек да се учи. Освен това, игрите са страхотен механизъм за включване на различните групи хора, както и дават възможност в безопасна и приятелска среда да се омешаме, запознаем с “другите” / “различните” и да разберем, че няма нищо страшно в тях.

Едни от най-приятните ми спомени са, когато бях в една доста международна гилдия в Guild Wars, където англичани, ирландци и уелсци, както и шведи и датчани, непрекъснато се закачаха едни други на тема “коя държава е най-велика”, но накрая винаги борихме чудовищата заедно.
Присъединих се към организаторите на локацията, точно защото искам да има тази задружност между различните групи хора, и игрите са идеалното средство за постигането й. 

Валентин: Много присърце държа блъф игрите като Върколак. Макар по-присъщо за ЛГБТИ общността, съм сигурен, че дори и на цисджендър хетеро хора им се е налагало да крият разни свои „странности“ от околните. По същия начин се играе и Върколак – стигни своята крайна цел, върши нужните неща всеки рунд, за да си полезен играч, и не споделяй ролята си с никого. Подобни игри са добър пример и ненатрапчив аналог за това как рано или късно стигаме до това, че без значение каква е ролята ти, ако не се стремим групово към прогрес, играта има един и същ завършек. 

Звучи яко. Какво може да очакваме от вас на това събитие?

Атанас: По време на събитието Rainbow Over Tristram в частта с видео игрите ще играем Diablo и ще демонстрираме различни интересни заглавия на 123 инчов екран, предоставен ни от нашите любезни домакини в The Steps. Имаме достатъчно място да поберем различни групи, които си носят индивидуални бордни игри, карти и конзоли, така че ще се получи една разнообразна колаборация между два турнира, демонстрации и free play

Валентин: В частта с настолните игри отдаваме възможността всеки желаещ да се включи в масова игра на Върколак – с най-различни роли, всяка със свои специални условия и ефекти – точно както сме и хората в обществото. Както спомена и Атанас, има достатъчно маси, ако искате да донесете своя игра, която да играете с приятели или непознати.

Тодор: Освен всичко, което Атанас и Валентин споменаха, искам да отбележа, че въпреки че събитието е фокусирано върху ЛГБТ+ общността, всички са добре дошли. Моята мечта е да видя например транс жена и цис мъж да се състезават на Марио на Нинтендо конзолите си, докато до тях примерно лесбийка, небинарен човек и хетеросексуална жена анихилират Бейл.

Отново, събитието е от геймъри за геймъри и искаме всички да се чувстват добре дошли и да се забавляват. А защо не и да завържат приятелства и да продължат гейм сесиите и след събитието!

Кога и къде ще бъде събитието? Има ли нещо което трябва да направят предварително хората, които искат да се включат?

Атанас: 5 ноември, Нощ на Игрите в София, започваме в 18 часа в The Steps. Ще издам една тайна – имаме и награди за най-добрите на Diablo и Върколак

Тодор: Хората които искат да се включат да играят Diablo 2, трябва да си донесат собствен лаптоп с инсталирана играта. 

Добре е да се запишете предварително в тази форма, за да може да преценим колко място да осигурим.

Нашите физически домакини, The Steps, се намират на ул Братя Миладинови 12. Предлагат храна и напитки, така че ще може да сме свежи за дълги игрови сесии.

Валентин: За Върколак не е необходима предварителна подготовка. Настроението и готовността да се борите за победата със зъби и нокти – или с вили и факли – са достатъчни.

А къде да научим повече и за другите локации и за самият фест?

Tодор: Следете нашето фейсбук събитие, където може да научите всичко относно Rainbow over Tristram.

Хелиана: Следете нашата Facebook страница, Instagram  и сайт – sofiagamenight.com

Благодаря ви за участието, пожелавам ви успех.