Четири куиър филма от програмата на София Филм Фест 2020, които не трябва да пропускате

24-тото издание на София Филм Фест, което се провежда онлайн тази година, продължава до 19 юли 2020 година, а сред филмите, които ще бъдат интересни на ЛГБТИ аудиторията са „Шарлатан“ на Агнешка Холанд, „Децата на Айседора“ на Дамиен Манивел, „По Божията милост“ на Франсоа Озон и документалния филм „Династията Пиер Карден“.

В основата на сюжета на Шарлатан са реални събития – историята е впечатляваща и проследява един мъж с изключителни способности, който трябва да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. Агнешка Холанд отново се обръща към историята, за да припомня на поколенията грешките, през които е преминало човечеството, и изводите, които винаги пропускаме да направим… Сценарият на филма е дело на Марек Епстайн, а главните роли са поверени на Иван Троян, Йоаким Пол Асбок, Ян Влашак, Яна Квантикова и др.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Френският режисьор Дамиен Манивел, когото българските зрители познават от представения през 2018 година филм „Нощта, в която плувах“ (в съавторство с Кохей Игараши), предлага на публиката „Децата на Айседора“, драматична история, вдъхновена от наследството на известната новаторка в танцувалното изкуство Айседора Дънкан. Тази своеобразна емоционална изповед е разделена условно на три части, представени от младата балерина Агат Бонцер, инструкторката по танци Марика Рици и съмишленици – всички те вглъбени в интерпретацията на онзи сърцераздирателен танц, създаден от легендарната Айседора след смъртта на децата й. Виждаме „Майка“, изпълнен на публичен рецитал, в съчетание с реакцията на аудиторията, а атмосферата, пресъздадена от оператора Ное Бак, внушава усещане за трансцеденталност.

„По Божията милост“ разказва за Александър, който  живее със семейството си в Лион. Един ден случайно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Пробуждат се отдавна потискани спомени. Разстроен от откритието, Александър най-после намира смелост да се изправи срещу свещеника. В търсене на други жертви на духовника, който се радва на уважение в църквата, Александър попада на Франсоа и Еманюел. Всеки от тримата мъже води своя собствена вътрешна война, за да се пребори със сенките от миналото и да излекува незарасналите рани. Създаването на организацията са самопомощ „Свободно слово“ е първата стъпка. С участието на Мелвил Пупо и Дени Меноше.

Милиони хора по света познават култовото лого и популярния подпис „Пиер Карден“, но малко хора познават човека, който стои зад модната империя. Кой е Пиер Карден? Каква е историята зад легендарния образ? „Династията Пиер Карден“ предоставя рядката възможност да се докоснем до съзнанието на един гений. Хрониката на живота и творчеството на дизайнера е създадена с неговото лично одобрение. Уникалният г-н Карден осигурява на режисьорите изключителен достъп до архивите и своята империя, както и безпрецедентни интервюта в залеза на една славна кариера.