Десето юбилейно издание на Sofia Pride Film Fest

Целта на фестивала за пореден път е не само да обедини българските общности, но и да покани всички други зрители за среща и диалог.

В периода 12-17 юни в Дома на киното и The Steps в София ще се проведе 10-ото юбилейно издание на фестивала, представящ киното на ЛГБТИК+ тематика – SOFIA PRIDE FILM FEST. Селекцията включва 4 игрални и 4 документални заглавия, както и две късометражни селекции с българско кино.

В откриващия ден, 12 юни, от 18.30 ч. в Дома на киното гледаме украинския документален филм ВУЙЧО МИ Е МОЙ БАЩА, режисиран от Вадим Илков. Сред продуцентите на филма е украинският режисьор е Валентин Васянович, а филмът е носител на 2 награди от фестивала в Одеса през 2019 г. Същата вечер, от 20.00 ч. в Дома на киното, е официалното откриване на фестивала с френския игрален филм на Катрин Корсини ФРАКТУРАТА, носител на наградата „Куиър палма“ от Кан 2021. Впечатляващата политическа сатира на Катрин Корсини изследва умело лесбийска връзка в криза и един разделен град, обхванат от политически сътресения, поставяйки в болница, обградена от демонстранти. В главните роли виждаме Валерия Бруни Тедески и Марина Фой. Филмът има още една прожекция – на 13 юни от 20.00 ч. в The Steps.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На 14 юни от 18.30 ч. в Дома на киното ще бъде показана селекция БЪЛГАРСКО КЪСОМЕТРАЖНО КИНО ОТ 1970 до 2018 г., представяща темата за различията, брака, родителството и сблъсъка на индивида с наложените социални норми. Сред заглавията виждаме филма КОКИЧЕТО (1970 г.) на Нина Янкова с участието на Татяна Лолова, ЖЕНИТБА (1985 г.) на Слав Бакалов и Румен Петков, който печели на България едно от най-престижните фестивални отличия – „Златна палма“ за късометражен филм. Още два анимационни филма присъстват в селекцията ЧЕРНО НА БЯЛО (2006 г.), реж. Андрей Цветков и АННА БЛУМЕ (2009 г.), реж. Весела Данчева. Сред най-новите заглавия са МОНА ЛИЗА, реж. Веселка Кунчева, БРАК, реж. Слава Дойчева и ПРЕОБРАЖЕНИЕ, реж. Стефан Ганов. В този ред филмите разказват една обща история, в която всеки от нас ще разпознае себе си и ще види прилики със своето семейство.

Същата вечер е премиерата на британско-естонската копродукция FIREBIRD на режисьора Петер Ребане. В ролите на двама войници, между които пламва бурна любов, влизат Том Прайър и Олег Загородний, който ще бъде специален гост на прожекцията и ще се срещне с публиката на 14 юни от 20.30 ч. в Дома на киното. Филмът е базиран на истинска история от времето на Студената война – мемоарите на Сергей Фетисов (1952-2017) със заглавие „История за Роман“ (1996).

На 15 юни предстоят още две фестивални премиери. От 18.30 ч. ще бъде показан носителят на награда „Теди“ (берлинският еквивалент на „Куиър палма“) за 2021 г. ВОЙНАТА НА МИГЕЛ, реж. Елиан Рахеб, разказващ историята на гей мъж, израснал потиснат и посрамен по време на гражданската война в Ливан, който се връща към своето минало, за да го приеме и да се обикне наново. От 20.45 ч. е прожекцията на номинирания за награда БАФТА за най-добър дизайн на костюми АМОНИТ, реж. Франсис Лий с участието на великолепните Кейт Уинслет и Сърша Ронан.

След изключително успешното си представяне по фестивали в целия свят и България, на София Прайд Филм Фест ще бъде показан и ЖЕНИТЕ НАИСТИНА ПЛАЧАТ на Мина Милева и Весела Казакова, придружен със специална среща с екипа на 16 юни от 20.00 ч. в The Steps. На следващия ден, 17 юни от 19.00 ч. отново в The Steps, предстои премиера на документалния филм THINK FREEDOM: СВОБОДАТА Е ДЕЙСТВИЕ, реж. Анна Стоева, който разказва историята на Деница Любенова, адвокат, защитник на човешки права и ЛГБТИ активист от България и ни позволява да надникнем в емоциите и процеса на работата й върху едно от знаковите ѝ дела. Една от най-емблематичните правни победи на Деница и „Действие“ е  делото за признаването на произхода на бебе Сара от семейство с двете ѝ майки. Това е прецедент в европейското право, защитаващ правата на децата с еднополови родители и правото на семейство и личен живот на ЛГБТ общността. Прожекцията ще бъде последвана от две български късометражни премиери – дебютния игрален филм СПОДЕЛЕНО СЪРЦЕ на режисьора Десислав Атанасов с участието на Борис Атанасов и Симеон Димов и документалния танцов филм WAITING FOR COLOR, реж. Коста Каракашян, вдъхновен от истинските истории за арести, измъчване и изнудване на куиър хора от Чечня от 2017 г. насам.

Финал на фестивала на 17 юни от 20.30 ч. ще даде биографичният документален филм ДЖОНАТАН АГАСИ СПАСИ ЖИВОТА МИ, реж. Томер Хейман, за една от най-успешните гей порнозвезди в света. Рядък и интимен поглед към света на порното и ескорта, както и към уникалната връзка между майка и син, които смело преосмислят познатите семейни понятия. Името на режисьора Томер Хейман познаваме от 2016 г., когато с филма си Mr. GAGA спечели наградата за най-добър документален филм в конкурса на София Филм Фест.

Организатор на фестивала е Младежка ЛГБТ организация „Действие“. Спонсор на тазгодишното издание на фестивала е Фондация за свободата „Фридрих Науман“. Всички филми, освен ФРАКТУРАТА, ще бъдат показани с български и английски субтитри.

 

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА

 

  • 12 юни 18.30 ч. ВУЙЧО МИ Е МОЙ БАЩА – Дом на киното

Украйна, 2018, 76′

Реж. Вадим Илков

С: Анатолий Белов

Портрет на едно семейство. Той се движи между социалното дъно и дълбините на бохемския живот. Художникът и певец Толик, сестра му Аня и племенницата му Катя се борят с ежедневие, изпълнено с любов, душевни търсения, самота и неочаквани проблеми.

 

  • 12 юни 20.00 ч. Официално откриване с ФРАКТУРАТА – Дом на киното

ФРАНЦИЯ, 2021, 98′

Реж. Катрин Корсини

В ролите – Валерия Бруни Тедески, Марина Фой, Пио Мармай

В нощта на големите демонстрации две жени в болница, които са на ръба на раздяла, са подложени на допълнителен стрес от претоварения персонал и от разгневените, ранени протестиращи, които обсаждат сградата. Впечатляващата политическа сатира на Катрин Корсини изследва умело лесбийска връзка в криза и град, обхванат от политически сътресения.

 

  • 13 юни 20.00 ч. ФРАКТУРАТА – The Steps

14 юни 18.30 ч. БЪЛГАРСКО КЪСОМЕТРАЖНО КИНО от 1970 до 2018 г. – Дом на киното

КОКИЧЕТО, реж. Нина Янкова

ЧЕРНО НА БЯЛО, реж. Андрей Цветков

ЖЕНИТБА, реж. Слав Бакалов и Румен Петков

МОНА ЛИЗА, реж. Веселка Кунчева

АННА БЛУМЕ, реж. Весела Данчева

БРАК, реж. Слава Дойчева

ПРЕОБРАЖЕНИЕ, реж. Стефан Ганов

 

  • 14 юни 20.30 ч. FIREBIRD (прожекция и среща с екипа) – Дом на киното

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ЕСТОНИЯ, 2021, 107′

Реж. Питър Ребане

В ролите – Том Прайър, Олег Загородний, Диана Пожарская

Базиран на истинска история от времето на Студената война, „FIREBIRD“ е страстна любовна история, която се развива в съветска военновъздушна база по време на комунистическото управление в края на 70-те години. Сергей (Том Прайър), духовит млад войник, който мечтае да стане актьор в Москва, брои дните до края на военната си служба. Животът му се преобръща с главата надолу, когато поглежда към Роман (Олег Загородний) – сексапилен, загадъчен пилот на изтребител, който е назначен в базата му. Водени от непреодолимото си привличане, Сергей и Роман се движат по несигурната граница между любовта и приятелството във време, когато съветските мъже в униформа, хванати в сексуална афера, са били наказвани най-строго. Докато приятелството им прераства в любов, мъжете рискуват свободата и живота си, за да бъдат заедно пред очите на всевиждащия съветски режим.

 

  • 15 юни 18.30 ч. ВОЙНАТА НА МИГЕЛ – Дом на киното

ИСПАНИЯ, ЛИВАН, ГЕРМАНИЯ, 2021, 128′

Реж. Елиан Рахеб

В ролите – Рубен Кардосо, Мигел Желеати, Франсоа Нур

“ВОЙНАТА НА МИГЕЛ” е историята на гей мъж, израснал потиснат и посрамен по време на гражданската война в Ливан. Отгледан от консервативен баща католик и авторитарна майка сирийка, тийнейджърът Мигел е потиснат от дълбок комплекс за малоценност и не е способен да се изяви. През 1983 г. дълбоко чувствителното момче, отчаяно желаещо да докаже, че „съществува“ и може да действа като „истински мъж“, се включва в бойните действия като част от въоръжена фракция. Но опитът му се оказва неуспешен. Травмиран, той емигрира в Мадрид, Испания. В Мадрид след Франко Мигел се опитва да се освободи чрез разврат. Поредица от разрушителни връзки го довежда до неуспешно самоубийство. Опитвайки се да се съвземе, Мигел става преводач на конференции в Барселона. Едва тогава, тридесет и седем години след напускането на Ливан, Мигел се чувства готов да се изправи срещу травмата и призраците от миналото си и се надява да възстанови емоционалното си равновесие и може би дори да намери любовта.

 

  • 15 юни 20.45 ч. АМОНИТ – Дом на киното

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, АВСТРАЛИЯ, САЩ, 2020, 120′

Реж. Франсис Лий

В ролите – Кейт Уинслет, Сърша Ронан, Гема Джоунс

През 40-те години на XIX в. в Англия прочутата, но пренебрегвана търсачка на вкаменелости Мери Анинг (Кейт Уинслет) работи сама по суровия южен бряг. След като дните на прочутите ѝ открития са зад гърба ѝ, сега тя търси обикновени вкаменелости, които да продава на туристи, за да издържа себе си и болната си майка. Когато богат посетител поверява на Мери грижите за съпругата си Шарлот Мърчисън (Сърша Ронан), тя не може да си позволи да откаже предложението му. Горда и безмилостно страстна в работата си, Мери първоначално влиза в конфликт с нежелания гост, но въпреки разликата в социалната им класа и характерите им, започва да се развива силна връзка, която принуждава двете жени да определят истинската природа на отношенията си.

 

  • 16 юни 20.00 ч. ЖЕНИТЕ НАИСТИНА ПЛАЧАТ (прожекция и среща с екипа) – The Steps

България-Франция, 2021, 107′

Реж. Мина Милева и Весела Казакова

С: Мария Бакалова, Ралица Стоянова, Катя Казакова, Биляна Казакова, Весела Казакова, Йосиф Сърчаджиев, Росица Гевренова, Диана Спасова, Добриела Попова

Разказ за пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и и абсурдните протести срещу „джендър-идеологията“.

 

  • 17 юни 19.00 ч. THINK FREEDOM: СВОБОДАТА Е ДЕЙСТВИЕ – The Steps

България, 2022, 18 мин.

Документален портрет на Деница Любенова, България

Филм на: Фондация за свободата „Фридрих Науман“, Регионален офис за Източна и Югоизточна Европа

Продуцент: Tanuki Films

Режисьор: Анна Стоева

Оператор: Иван Николов

Късометражният документален филм „Think Freedom: Свободата е действие“ разказва историята на Деница Любенова, адвокат, защитник на човешки права и ЛГБТИ активист от България и ни позволява да надникнем в емоциите и процеса на работата й върху едно от знаковите й дела. Една от най-емблематичните правни победи на Деница и „Действие“ е  делото за признаването на произхода на бебе Сара от семейство с двете й майки. Това е прецедент в европейското право, защитаващ правата на децата с еднополови родители и правото на семейство и личен живот на ЛГБТ общността.

 

  • 17 юни 20.00 ч. БЪЛГАРСКО КЪСОМЕТРАЖНО КИНО – The Steps

СПОДЕЛЕНО СЪРЦЕ

България, 2021, 15 мин

Реж. Десислав Атанасов

С: Борис Атанасов, Симеон Димов

Артистичен фотограф среща квартален побойник. Между двамата има нещо „невидимо“, което ги свързва.

WAITING FOR COLOR

България, 2018, 7 мин

Реж. Коста Каракашян

Документален танцов филм за насилието над ЛГБТИ+ общността в Чеченската република в Русия. Историите във филма са вдъхновени от истинските истории за арести, измъчване и изнудване на куиър хора от Чечня от 2017 насам. Изпозвайки историите на 33 смели души, които споделят съдбите си анонимно, филмът изследва емоции като параноя, травма и надежда.

 

  • 17 юни 20.30 ч. ДЖОНАТАН АГАСИ СПАСИ ЖИВОТА МИ – Дом на киното

ГЕРМАНИЯ, ИЗРАЕЛ, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО, 2018, 106′

Реж. Томер Хейман

С: Джонатан Агаси, Микаел Лукас

Джонатан Агаси, една от най-успешните гей порнозвезди в света, разделя времето си между Берлин и Израел. Агаси изгражда славата и успеха си върху това, което се смята за табу, но всъщност доставя удоволствие на милиони. Рядък и интимен поглед към света на порното и ескорта, както и към уникалната връзка между майка и син, които смело преосмислят познатите семейни понятия. Това е филм за един самотен човек, който търси любов и смисъл, но е обречен на разрушителен начин на живот, разбирайки, че екстремните фантазии, които преследва, не са непременно негови собствени.