Украинският актьор Олег Загородний пристига у нас за представянето на военната драма „Жар птица“

Филмът разказва забранената любовна история на двама офицери в Студената война

 
Кабинет Дъга – банер
 

34-годишният украински актьор Олег Загородний пристига в България да представянето на военната драма „Жар птица“, в която играе главна роля. Филмът „Жар птица“ (Firebird) е британско-естонска продукция, а в нея Олег се превъплъщава в ролята на Роман, пилот на изтребител, който след среща във военна база в съветска Естония през 70-те години на миналия век, се влюбва в младия офицер Сергей, изигран от британския актьор Том Прайор. Историята е по действителен случай от Студената война и е базирана на мемоарите „Приказка за Роман“ на руския актьор Сергей Фетисов.

Олег Загородний получава ролята с условието да научи английски, като той го научава за три месеца. Въпреки първоначалната езиковата бариера, режисьорът на филма Петер Ребан е сигурен, че Загородний е точният човек за ролята на военния пилот, не само заради външния му вид, но и заради това, че заради езиковата бариера, в началото двамата герои в тази забранена любовна история са принудени да общуват само чрез поглед и жестове. Режисьорът избира другия актьор – Том Прайор, след като го забелязва в ролята на тинейджъра – син на Стивън Хокинг в „Теорията на всичко“. Но това не е всичко – британецът предлага промени в сценария и така става съсценарист и съпродуцент на „Жар птица“. Заедно с режисьора двамата търсят финансиране на продукцията, което я прави независима. Пътуват до Москва през 2016 г., за да се срещнат с вдъхновителя на историята – Сергей Фетисов. Година по-късно, през 2017 г., руснакът умира, а Ребан и Прайор изпълняват обещанието си – филмът да е за любовта, а не за политиката. Филмът прави опит да достигне до руската публика на Московския кинофестивал преди година, като практически не е спрян, но всички билети за прожекциите са анулирани и филмът е показван в празни зали.

За Олег Загородний войната е повод да говори за „Жар птица“ с горчивина. „Сякаш е друг свят. В „Жар птица“ Сергей и Роман са готови да умрат за любовта си. В Украйна ние сме готови да умрем за свободата, земята и народа си. Преди войната имах кроях планове за бъдещето си, но засега трябва да отложа мечтите си и да остана в моята страна, с моя народ. Не правя планове за бъдещето. Знам само, че всеки ден около мен има смърт и разрушения. Нямам обяснение защо се случи това.“, казва украинският актьор.

Когато започва войната, Олег прави два опита да стане професионален войник, но му отказват, защото има повече доброволци, отколкото оборудване, а той няма боен опит, освен краткото обучение в база на НАТО за филмовата му роля. За да помогне във войната, Олег използва създаденото от него кафене в центъра на Киев, за да го превърне в разпределителен център за храна и консумативи в помощ на украинските бойци. Чрез интернет Олег призовава за дарения, с които купува бронежилетки и издържа семейства в беда.

Олег Загородний е свързан с Русия, живял е в Москва, работил е в известния театър „Гогол център“ под ръководството на известния режисьор Кирил Серебренников – личност, която властта държи под постоянно наблюдение. Театралът е силен критик на Кремъл. Години наред е под домашен арест, защото има твърдения, че е присвоил средства. Няколко седмици след началото на войната Серебренников успява да напусне Русия и сега живее в Берлин.

В България филмът „Жар птица“ ще бъде показан еднократно в рамките на Sofia Pride Film Fest, на 14 юни 2022 г., вторник, от 20.30 ч. В рамките на представянето ще участва и актьорът Олег Загородний, който ще отговори на въпроси в рамките на прожекцията.

Линк към трейлър:

Снимки: Firebird Movie

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина