Протест в солидарност с Афганистан в събота на НДК

28 август тази година е обявен за ден за солидарност с Афганистан. Мигранти, близки, приятели, и всички, които усещат болката от случващото се там, ще се съберат в различни точки по света, за да призоват към международна съпричастност. Затова организациите Migrant Solidarity Bulgaria/Солидарност с мигрантите – България и Феминистки мобилизации ви канят да се присъедините на 28.08 (събота), от 17:30 ч., при пилоните на НДК, за да покажем своята солидарност и съпричастност с афганистанския народ.

Настъпването на талибаните в Афганистан и пълното завземане на властта в Кабул остави света изненадан, а народа на Афганистан ужасен. Въпросите, които всички имаме в момента, са повече от отговорите. Каква ще е съдбата на момичетата и жените, на ЛГБТИ хората и всички останали маргинализирани групи, на всеки, който поради работата, вида, мнението или действията си, не се харесва на религиозните фанатици, завзели властта в страната?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Хората, живеещи в Афганистан, са 38 милиона. Огромна част от тях видяха мечтите и плановете си за бъдещето да се сриват в рамките на дни. Днес ние имаме нужда от надежда, съпричастност, вдъхване на кураж. И докато Европа се подготвя за „вълна от незаконна миграция“, е добре да знаем, че никой не мечтае да бъде бежанец, още по-малко нелегален имигрант.

Призивът на организаторите към глобалната общност е да чуе гласа им и да не приема, че талибаните говорят от името на целия афганистански народ, да не забравят, изправени пред ежедневните предизвикателства в собствените си страни, че афганистанците са също нечии деца, майки, съпрузи и най-вече хора, чийто живот има своя собствена стойност.

И докато решения за мерки и политики предстои да бъдат взети, възможностите и трудностите да бъдат преценени, ви призоваваме да застанете до нас в знак на солидарност.

*В 17:00 участниците ще се съберат на място, за да изготвят заедно плакати. Всеки е поканен да се присъедини.

NB! С оглед на влошаващата се пандемична обстановка, носенето на предпазни маски и спазването на дистанция е препоръчително.