София Прайд oтбелязва 15 години на 18 юни

Под мотото „Горди да бъдем“ на 18 юни тази година, най-голямото събитие в подкрепа на човешките права в България ще отбележи своя 15 годишен юбилей. София Прайд – традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора) се провежда за първи път през 2008 г., 38 години след първия парад на гордостта, който се случва на 28 юни 1970 година в Ню Йорк. Прайд шествията и до днес остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква.

Концертът на София Прайд с участието на някой от най-големите звезди на България по традиция ще се проведе пред Паметника на съветската армия. Вратите ще отворят в 14 ч., музикалната програма ще започне точно в 16 ч., а самото шествие ще се проведе от 19.30 до 21 ч.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Тази година София Прайд планира да разшири дейностите си с нови активности, за които се търсят координатори. Повече подробности за работните позиции може да откриете във фейсбук и страницата на Прайд.