„yes, I enjoy chess“ в галерия Лехайм

В галерия Лехайм на 30.03 от 18:30 започва шахматният турнир. Запишете се сега на имейл lehaimgallery@gmail.com и спечелете големи награди!

Не всеки художник е шахматист, но всеки шахматист е художник“ – Дюшан

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

11 художници от различни държави с различен опит се впускат в играта на шах : чрез естетика, чрез промяна на правилата на играта или и чрез двете. Шахматът е символа на елита, откакто французите са решили така, символ на Студената война, откакто играчите на СССР са станали непобедими, романтизираният избор на възрастните хора в парковете и по улиците, своеобразният еквивалент на графитите за бумърите и всички други палави или елитарни етикети. Шахматът е философски въпрос, наркотик, мания, странен начин за общуване и в крайна сметка самостоятелен художествен език.

„yes, i enjoy chess“ е отпразнуване на играта, изследване на нейното значение и конкурс за красота на всички фигури и техните дъски.

В изложбата очаквайте да видите творби на Вълко Чобанов, Филипа Шмит, Гийом Мартен Татон, Алина Папазова, Нийлс Хънг, Тимоте Зурабишвили, Цветомира Борисова, Войн де Войн, Роксана Маркова, Елена Чергиланова и арт дуо-то Реалити Псд ( Робин Белюар и Габриел Пендов) с куратори Лекси Фльорс, Дженифър и Луцифер Фльорс.