Поредица от филми „Различни, достойни и горди“ във Френския институт

През месец юни седмичните кинопрожекции във Френския институт ще се проведат под многоцветния флаг на София Прайд. Tе ще представят поредица от филми на френски режисьори, които разсейват предразсъдъците и отхвърлят нетолерантността. Селекцията позволява да се даде видимост на личните и колективни битки в защита на честта и достойнството на ЛГБТИ+ хората в тяхното многообразие.

Програмата включва:
  • петък 2 юни, 18:30 ч.: Истинският Сен Лоран

Филмът е съсредоточен върху периода 1967 – 1976, белязал срещата на един от най-великите моделиери на всички времена с едно свободомислещо десетилетие.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

  • събота 3 юни, 19:00 ч.: Невидимите

Мъже и жени родени в периода между двете световни войни; между тях няма нищо общо, освен факта, че признавали открито своята хомосексуалност във време, когато обществото отказвало да ги приеме. Обичали са, воювали са, жадували са, любили са, а днес разказват за живота на хора в сянка, разделени между желанието да се чувстват като всички останали и принудата да извоюват собствена свобода и заживеят в хармония със своята природа.

  • петък 9 юни, 18:30 ч.: Две от нас

Нина и Мадлен са дълбоко влюбени една в друга. Пред очите на останалите са само съседки, обитаващи отделни квартири на последния етаж. Ежедневно си ходят на гости и споделят живота си. Никой не ги познава истински, дори Анна, грижовната дъщеря на Мадлен. До деня, в който трагично събитие преобръща всичко….

  • събота 10 юни, 19:00 ч.: Блещукащите скаридки

Подведен под отговорност за хомофобски изказвания, световният вицешампион по плуване Матиас льо Гоф е принуден да тренира „Блещукащите скаридки“, гей отбор по водна топка, чиито участници са мотивирани по-скоро от весело прекарване на времето, отколкото от спортни амбиции. Взривоопасният екип се отправя към Хърватия за участие в Гей игрите – най-голяма спортна проява за хомосексуални в света. Пътуването позволява на Матиас да се потопи в удивителен свят, който тотално подронва принципите му и го кара да преразгледа приоритетите си в живота.

  • петък 16 юни, 18:30 ч.: Работа в гората

От сцената на театър под открито небе в Булонския лес, проститутките Хеден, Клаудия и Саманта, разказват за гората като за тяхно работно място. На фона на пейзажите от парижкия парк, куиър говорителка разказва истории. Тръгвайки от създаването му по време на Втората френска империя, по време на разцвета на колониалните завоевания, и стигайки до днешни дни, тя ни дава да разберем, че горският масив е запазено място за висшето френско общество, където и тружениците на секса са извоювали място вече повече от век.

  • събота 17 юни, 19:00 ч.: Млади завинаги

Края на 80-те години. Стела, Етиен, Адел и цялата трупа са двадесетгодишни. Те се явяват на приемен конкурс за знаменитата школа на Патрис Шеро и Пиер Романс в Театър Амандие на Нантер. Отдали се с всички сили на живота, страстта, театъра, любовта, те ще преодолеят заедно едно творческо изпитание, но ще понесат и първи трагични неуспехи. Съдбата им отразява не толкова епохата, колкото необикновеното поприще на артистите.
Непочтителен, забавен, чувствен, поколенчески, егоцентричен, универсален, филмът отдава почит на Патрис Шеро и ръководения от него Театър Амандие от 1982 до 1990 г. Митично средище, нещо като Консерватория на свободомислието, отхвърляща академизма, същински инкубатор на таланти, в който се осъществи революция на театралния живот по онова време. Школа, в която израсна Валерия Бруни-Тедески, заедно с бъдещи таланти като Анес Жауи и Венсан Перес.

Всички филми са със субтитри на български език. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.