Започва Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит

В периода 23-30 ноември ще се проведе Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит, както и отбелязване за 30-та поредна година на Световния ден за борба със СПИН на първи декември, който тази година ще премине под мотото “Узнай своя статус”.

Eвропейската седмица за изследване е международна кампания, в която участват партниращи си организации, които целят разширяване на обхвата на тестване, повишаване на осведомеността на хората, относно предимството на изследването на ХИВ и хепатити, ранно откриване на заразените лица и насочването им към лечение.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Инициативата съществува от 2013-та година и през последните години се разрасна, достигайки международна популярност и включвайки стотици организации от Европа. Като част от кампанията, на 1-ви декември Фондация GLAS организира Ден на отворените врати в Rainbow Hub, посветен на Световния ден за борба със СПИН. През целия ден мястото ще бъде отворено за посетители, които ще могат да се тестват анонимно на място или да вземат безплатен орален тест и да го направят вкъщи. През деня са предвидени и дискусии с експерти и специалисти, както и работилници и прожектиране на тематични филми.