Куиър фестивалът „Призма“ обявява своето официално начало

Обявеният малко след атаката на общностния ЛГБТ център „Rainbow Hub“ куиър фестивал „Призма“ е готов да стартира с пълна мощ, обещавайки вълнуващата програма и разнообразни събития. Днес, 27 април е първият ден от фестивала и ден за Куиър Караоке! – първото от поредицата събития, които ще продължат до края на май!

Освен партита, в рамките на фестивал „ПРИЗМА“ ще се състоят уъркшопи, прожекции и изложби. “ПРИЗМА” е феминистки куиър фестивал, който се фокусира върху преживяванията на по-нечутите гласове в общността и артистичното изразяване. Основната цел е да се привлече внимание към връзките между феминизма и борбите за куиър освобождение, както и да се създаде споделено пространство за куиър жените, транс, небинарните и интерсекс хората. Фестивал “ПРИЗМА” е съвместен проект на колективите на Саффо – България, млада феминистка лесбийска организация, и „Голяма Работа“ – инициатива, която осветява проблемите свързани с феминизираните измерения на труда. Проектът се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Безспорно голямото събитие в рамките на фестивала е изложбата „Дневниците на една общност„, която ще се състои в галерия DOZA на 3 май от 19 ч. В нея ще открием над 40 произведения на близо 20 артисти с различни идентичности. Вместо да се опитва да обхване цялата история на куиър изкуството, изложбата изследва многообразието в гледните точки, представяйки и интерпретирайки куиър концепции и преживявания. В рамките на откриването, „Гласът на България“ Ния Петрова /NIYA/ ще изпълни акустично някои любими парчета.

Изложбата подчертава, че нашите истории са вплетени както една в друга, така и в по-широки социални и политически процеси.

Артисти:

Емилия Немски / @emilia.mouse
Василена Гидикова / @tattoos.haha
Катерина Кирова / @art.suri.kati
Мая Ганева / @hrastalak
Мирела Василева / @mi.reliq
Люба Мазнова / @lyubamaznova
Бела Иванова / @ne.se.vijdam
Теодора Дончева (Теч) / @techwooart
Хараламби Марков / @somethinghaunted
Карина Канева
Илияна Василева / @smolmartian
Лекси Фльор & Лили Марто / @lexifleurs & @centpourcentbourbier
Ягама / @yagamaart
Леа Маринова / @vagabonde_zi
Глория Филипова / @gloriyafilipova
Самуил Данаилов / @obichaitese
Изабела Иванова / @izzykrasimirova