НОВ ЩАМ НА ВИРУСА ХИВ ПРЕРАСТВА В СПИН ТРОЙНО ПО-БЪРЗО

Учени докладваха, че в Куба е открит притеснителен нов щам на вируса ХИВ, който прераства три пъти по-бързо към болестта СПИН.

Типичният ХИВ вирус се развива до СПИН за приблизително 10 години, докато новооткритият щам на ХИВ – CRF19  може да се превърне в СПИН само за около 2 години след заразяването.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според CBS News, експерти са тествали кръвта на 73 души в Куба, наскоро заразени с щам CRF19 на вируса ХИВ и от тях цели 52 вече били развили СПИН.  Сравнявайки резултатите от теста с тези на хора, които са заразени с някои от по-популярните щамове на ХИВ, специалистите забелязали, че хората заразени с CRF19 имат по-високо количество от вируса в кръвта си.

Разпространявнето на щама може да се окаже сериозен проблем в световен мащаб, тъй като пациентите с CRF19 могат да развият СПИН още преди дори да са разбрали, че са заразени с вируса. Освен това, дори и след откриване на заразата, агресивната скорост на CRF19 драстично намалява и времето, в което пациентът би могъл успешно да започне лечение.