Доклад показва, че втори пациент с ХИВ е „изчистил“ вируса от тялото си

Oткриха втория пациент с ХИВ, който очевидно е изчистил вируса от тялото си – без да използва антивирусни лекарства.

Според доклад, публикуван в понеделник в Annals of Internal Medicine, 31-годишна жена, която е диагностицирана с ХИВ през 2013 г., е приемала антиретровирусна терапия само шест месеца по време на бременността, за да предотврати предаването на инфекцията на бебето си. Въпреки това многобройните сложни тестове, търсещи генетични доказателства за ХИВ в кръвта на пациентката, не показват наличие на непокътнат вирус в клетките ѝ, казва д-р Сю Ю, която ръководи изследователския екип, докладващ случая. Тя е главен изследовател в Института „Рагон“ към Масачузетската обща болница, Масачузетския технологичен институт и Харвард, както и доцент по медицина в Харвардското медицинско училище. Откритията предполагат, че имунната система на пациента дори е била в състояние да изчисти резервоарите на ХИВ, които позволяват на вируса да продължи да се размножава в продължение на десетилетия. Настоящите лекарства срещу ХИВ могат да понижат нивата на вируса до неоткриваеми нива, но не могат да избавят напълно организма от тези задържащи се резервоари на вируса.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Няма как да кажем, че имаме доказателство, че в този пациент няма нито един вирус„, казва д-р Ю. „Единственото, което можем да кажем, е, че след като анализирахме голям брой клетки от пациента, с технологията в нашата лаборатория не можем да отхвърлим хипотезата, че пациентът вероятно е достигнал до стерилно излекуване чрез естествен имунитет.

Има и предишни съобщения за пациенти, които са спрели да приемат лекарства срещу ХИВ и са постигнали неоткриваеми нива на вируса в продължение на години, включително Тимъти Рей Браун, който е известен още като „Берлинският пациент„, и Адам Кастийехо, „Лондонският пациент„. И двамата обаче са били диагностицирани с рак и са се възползвали от трансплантация на стволови клетки за лечението му, която е заменила имунните им клетки с такива от донори, включващи клетки, които могат да блокират инфекцията с ХИВ. Освен това те вероятно са продължили да имат латентни резервоари на ХИВ в организма си, които са били елиминирани при пациента, когото д-р Ю. описва.

Жената е вторият пациент, който очевидно се е изчистил от вируса по този начин. Екипът на д-р Ю описва първия човек, известен като „пациентът от Сан Франциско„, през 2020 г. Този втори пациент, който е от Есперанса, Аржентина, работи с екипа на д-р Ю и продължава да предоставя кръвни проби за текущи научни изследвания.

Важно е човек да се изследва редовно и да знае своя ХИВ статус. Безплатен и анонимен тест за ХИВ може да направите в CheckPoint Sofia понеделник, сряда и петък от 10.00 до 18.00 ч.