Неформална онлайн дискусия на тема “Танцуващото тяло”

Неформална онлайн дискусия на тема “Танцуващото тяло” или физическите измерения на танцуващото тяло: стандарти, стереотипи, очаквания и връзката на танцьора с тялото.  По време на дискусията ще чуете различни перспективи и опит по отношение на начина, по който се приема тялото и външния вид (в това число и пола) на танцьора в различни танцови среди, както и очакванията, които биват налагани, и тяхното отражение върху танцуващия човек и самата танцова среда. Ще си поговорим и за начини, по които танцьорите могат да изградят по-здравословна връзка с телата си.

Участници в дискусията:

 
L’N’Q: House & Disco
 
  • Лилия Димитрова (@lildimitrova) е танцьор и преподавател с фокус в сферата на комерсиалните проекти.
    Павел Павлов (@uruspia) е воугър със страст към old way, и активен участник в берлинската бална сцена.
    Марион Дърова (@mariondarova) е съвременен танцьор, талантлив хореограф и преподавател в различни направления като хаус и денсхол.

Миряна Ташкова е модератор на дискусията, танцьор и организатор на социални събития като част от Фондация GLAS.

Балната култура (ballroom) е субкултура, създадена и развивана от цветнокожи ЛГБТ+ хора в САЩ. С корени в драг баловете в Харлем, Ню Йорк, в ранния 20в, балната сцена се обособява като отговор на нуждата на лгбт+ афроамерикански и латиноамерикански младежи да имат безопасно пространство, където да изразяват себе си, и като форма на социален протест срещу опресивни практики спрямо лгбт+ общността. Започвайки от т.нар. презентация, която се оценява и награждава от жури по време на балове, баловете постепенно се разрастват в големи събития с множество категории, в това число runway, face, body, performance, fashion категории. Балната култура добива видимост и популярност след появата на документалния филм „Париж гори“ през 1990г. и след като воугинг (форма на танц, създадена от членовете на балната култура) бива използвана от поп изпълнители по време на видео клипове, участия и турнета. В днешно време балната култура е международен феномен с балове, класове и други събития, както и къщи (название на семейните структури в рамките на балната култура) в множество страни.

Допълнителни ресурси, свързани с балната култура:

  • Life After Paris Is Burning | TRIBE TV NTWRK:

  • MikeQ on Ballroom Culture, Making Tracks and Qween Beat | Red Bull Music Academy:

  • IGNITION Series | SLAY TV:

  • Kiki Documentary (2016):

  • SWERV Magazine: The Ballroom Issue (#51)