Фондация GLAS организира двудневна международна конференция с фокус върху анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза

Фондация GLAS и Университетът в Бреша, Италия, организират международна конференция на тема “Преодоляване на бариерите: Подобряване достъпа до правосъдие за жертви на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза”. Форумът, който се реализира в сътрудничество с 11 партньори от 10 европейски държави, ще се проведе на 20 и 21 септември във Френския институт в София. Той цели да запознае българската общественост с постигнатото развитие в области като изследване, политики, тренинги и закони за престъпленията от омраза в Европейския съюз (ЕС), както и да представи добри практики за тяхното прилагане.

Сред основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на инициативата, са законодателствата за престъпления от омраза в ЕС, докладване на подобен вид провинения и връзка с общността, услуги в подкрепа на жертви и права на жертвите, работа с полиция и др. Двудневната програма включва дискусии, работилници за изграждане на капацитет и решаване на проблеми, консултации с експерти и специалисти в областта, както и безплатна прожекция на тематичен филм, организирана от кино клуба Big Gay Film Club на Фондация GLAS.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Конференцията, която се реализира в рамките на финансирания от Европейската комисия проект Come Forward, ще бъде проведена на английски и български, а пленарните сесии ще бъдат със симултанен превод. Дискусиите, работилниците и семинарите може да бъдат проведени на английски или български с лимитирана възможност за превод. Пълната програма може да разгледате тук. Входът за двата дни на събитието е свободен, но е нужна предварителна регистрация на този линк.