Вземи участие в първия по рода си бал в България

Фондация GLAS, едни от основните застъпници за правата на ЛГБТ общността в България, те канят на първия по рода си бал у нас, който се реализира с медийното партньорство на PROUD.bg.bg.

Темата на бала е вдъхновена от популярната видеоигра Mortal Kombat, a самото събитие ще бъде напълно съобразено с етикета и порядките на ballroom културата, произлизаща от афро- и латиноамериканските ЛГБТ традиции. Преди обаче да издадем повече подробности за бала, нека ти разкажем защо културата, откъдето идва воуг, е не само забавление, но е била и важен социален и политически акт.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Историята
Воуг (от англ. vogue) е силно стилизиран танц, който води началото си от драг баловете на 30-те години на 20 век и бързо става много популярен сред драг и ЛГБТИ общността в Ню Йорк. Първоначално посетителите на драг баловете са били предимно бели мъже, но постепенно различни малцинствени групи (най-вече латино и цветнокожи момчета), които са изолирани, решават да променят порядките на културата и организират свои балове, където на висок ток и с внушителни костюми, създават свои танцови движения. Главната цел е проста, но много важна в контекста на времето си – да се чувстваш свободен и добре в кожата си.

Всеки бал е празник, който е смесица от състезание, социално събитие и пърформънс. По време на бал маргинализираните групи имат възможността да общуват, да танцуват и да бъдат оценени заради своите таланти, измежду които са танците, създаването на облекло, моден стил и перформативни качества.

Днес балове се провеждат в редица държави по строго регламентирани правила и в присъствието на съдии, които задават условията за участие и определят най-добрите воуг кралици сред танцьорите. Добрата новина е, че предстоящият бал в София ще бъде virgin, т.е. предназначен е за тези, които досега не са взимали участие в бал и са готови да експериментират.

Кога
Glamortal Kombat Ball 2019 (Virgin Ball) ще се състои на 16 февруари в София и ще включва няколко танцови работилници през деня и бал вечерта с домакин Национален студентски дом. Водещ на класовете и един от съдиите в бала ще бъде танцьорът Arigato Melody, който е дете на най-голямата бална къща в Германия – House of Melody, и е основател на своята Kiki House of Arise. Във всяка категория на бала са предвидени няколко изисквания за визия, вдъхновени от играта, а останалото е въпрос на въображение и креативност.
За най-нетърпеливите организаторите планират и четири безплатни работилници по правене на костюми, гримиране, дефилиране и воуг, които ще се случат през януари и февруари в Rainbow Hub и Фабрика Автономия.

Издаваме и още една изненада – музиката за бала е осигурена от добре познатата на софийската нощна сцена Julieta Intergalactica.

Повече подробности за графика на класовете и условията за участие можеш да научиш тук.

Очакваме те на сцената с най-шарените ти дрехи и високи токчета на 16 февруари!


За вдъхновение на сетивата и тялото преди бала, ти препоръчваме да:

–> Да се запознаеш с видео/вокалния проект de-spite, посветен на темата за идентичността и тормоза над момчета и момичета. В него участват Миряна Ташкова, Искра Даскалова, Цвета Дойчева и Виктор Странски – едни от най-запалените воуг танцьори у нас и инициатори на първия Voguing батальон на София Прайд 2018.

–> Да гледаш документалния филм на Джени Ливингстън Paris is Burning, който разказва за афро и латино-американските гей мъже и транс жени, които успяват да избягат от невидимия си живот в маргиналната общност с помощта на баловете и конкурсите за красота.

–> Да посетиш някои от редовните класове по воугинг в Derida Dance Center.