Защо е важно да се включите в акцията „Семейство за всички“?

До акцията на Младежка ЛГБТ организация „Действие“ – „Семейство за всички“ остават броени дни. Тя се състои в груповото подаване на заявления за регистрирано партньорство до Столична община на 14-ти февруари. За 14 февруари е планирано събиране в 17:30 ч. пред Столична община. Между 17:30 и 19:30 ч. заедно ще се подават заявленията за регистрирано семейно съжителство. “Носете си празничното настроение – балони, плакати, валлентинки и каквото друго ви хрумне”, заявяват организаторите.

Може да подкрепите гражданската инициатива, като изтеглите и попълните заявлението от официалния сайт на #СемействоЗаВсички и го внесете на 14-ти в отдела за документация в сградата на столична община на ул. Московска 33. Възможно е и подаването на заявления онлайн. Повече подробности може да прочетете тук. Инициативата се осъществява съвместно с всички правозащитни ЛГБТИ организации, базирани в София.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Рени Ангелова, Ивелина Паничарова и хореографът Коста Каракашян споделиха личните си мотиви за включването в акцията.

Рени Ангелова, която е част от еднополова двойка, сподели: „Любовта е за всички и всички я заслужаваме, защото сме равни под небето. Освен това, живеем в 21-ви век, пред нас има море от възможности и няма място за дискриминация.“

Карашаян допълни: „Кампанията #СемействоЗаВсички е важна стъпка по пътя ни към равноправието. Любовта, която изпитваме към партньора си, никога не бива да става повод за срам, страх, дискриминация или насилие. С включването в тази кампания, можете да дадете положителен пример и да подкрепите всички нас, които искаме да обичаме спокойно.“

Ивелина Паничарова от своя страна смята, че „e нужно да има семейства за всички, защото тези семейства ги има. Сама съм на снимката за кампанията не защото няма човек до мен, а защото човекът до мен се страхува да го видят, да видят нас. Има хиляди семейства като нашето, но често публичните снимки са “наполовина”, без единия партньор. Участвам в кампанията заради другата половина на снимката, за да можем заедно да се снимаме и да подарим снимка на родителите си или да я закачим в семейния албум. Смятам, че легализирането на ЛГБТИ партньорствата ще ни направи по-видими и ще окуражи онези липсващи половинки от снимките да се покажат. Тя е красива и ми се иска да ви я покажа, да видите нея, да видите нас. Да не заравяме главите си в пясъка. Това, че тя е зад кадър, не значи, че я няма. Не значи, че семейството ни не е факт, просто е голямата тайна, която ограбва всички. Снимките са най-малкото, което страда от липсата на видимост. Ограбени са и всички близки, с които общуваме по-рядко или пò иначе, за да не заподозрат нещо. Ограбени са едни потенциални баби и дядовци, които не могат да се радват на внуците си и на любовта на децата си. Нужно е да се редактира просто едно изречение в закона. „Бракът е доброволен съюз между… пълнолетни лица”. Толкова е просто. И снимките ще станат по-красиви.

Относно най-често задаваните въпроси за кампанията, от „Действие“ са подготвили пояснения:

1. Какво се случва с личните ми данни, подадени в заявлението?

Те се съхраняват по законоустановената практика на Столична община съобразно Закона за защита на личните данни. Столична община няма право да ги предоставя на трети лица.

2. Какво ще се случи ако заявлението ни бъде одобрено?

Ако получите утвърдителен отговор, ще имате възможност да се регистрирате, т.е. това не става автоматично само със заявлението.

3. Какво ще се случи ако получа отрицателен отговор на заявлението?

В този случай може да се присъедините към жалбата до Европейския съд по правата на човека. Свържете се с правния екип на: info@deystvie.org.

4. Имаме ли право като еднополова двойка да подадем заявление, ако вече имаме сключен брак в чужбина?

Да, може да подадете заявление. Отбележите факта, че имате сключен брак в чужбина в заявлението.

5. Мога ли да подам заявление, ако съм в разнополова връзка?

Да, семейното регистрирано партньорство може да бъде поискано както от еднополови, така и разнополови двойки.

6. Как да се включа ако вече имам брак в България?

Подайте заявление за подкрепа (образец може да намерите тук).

7. Мога ли да подам, ако нямам адресна регистрация в София?

Независимо от това къде е адресната Ви регистрация, може да подадете заявление лично или чрез онлайн системата на Столична община.

8. Как по друг начин да подкрепя кампанията?

Празнувайте заедно с нас деня на любовта на 14-ти февруари пред Столична община, поканете с вас да дойдат приятели, близки и роднини, а също и да подадат заявление или заявление за подкрепа, споделете идеята, материалите и сайта на кампанията с други в онлайн мрежите, за да съберем повече любов за #СемействоЗаВсички.

9. Може ли заявлението да се подава онлайн?

Да, може да подадете онлайн. Инструкции за това може да намерите на https://www.deystvie.org/familyforall