Фондация GLAS организира две кино прожекции в Пловдив и Кърджали

Фондация GLAS организира две прожекции на документалния филм „Да се разкриеш“ на френския режисьор Дени Паро в Пловдив и Кърджали. Филмът е сбор от автентични видео записи на тийнейджъри и деца, които за първи път споделят с родителите си своята различна сексуална ориентация. Лентата беше представена за първи път в България в рамките на съвместната инициатива „Кино и пол“ на Фондация GLAS и София Филм Фест 2019 през март.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Преди двете прожекции Фондация GLAS в партньорство с Британския съвет ще представи за първи път у нас и 5 късометражни филма от Великобритания на ЛГБТИ тематика. Петте кратки кино произведения са част от програмата на ЛГБТИ киновестивала BFI Flare, който се организира всяка година в Лондон от Британския филмов институт. Някои от подбраните филми са били включени и в глобалната кампания за ЛГБТИ+ филми #FiveFilms4Freedom, която се организира всяка година от 2015 г. насам съвместно от Британския съвет и Британския филмов институт с подкрепата на ООН. В края на март Фондация GLAS стана партньор на инициативата на Британския съвет в България.

Специален гост на прожекцията в Пловдив ще бъде Ребека Уолтън, регионален директор за ЕС на Британския съвет, която ще открие вечерта и ще представи късометражните филми в селекцията.

Събитието в Пловдив ще се състои на 16 април, от 19:00 ч., в кино „Лъки“ (ул. Гладстон 1), а това в Кърджали – на 17 април, от 17:00 ч., в сгрдата на бизнес инкубатора (ул. Отец Паисий 12). След двете прожекции ще се проведе разговор между Симеон Василев, председател на Фондация GLAS, и зрителите относно темите, засегнати във филмите. Вход свободен.

Тази публикация е произведена в рамките на проекта „Наречи я омраза: повишаване на осведомеността за анти-ЛГБТИ престъпления“. Проектът е финансиран от програма „Права, равенство, гражданство“ (2014-2020) на Европейския съюз. Изразените в нея становища са на фондация ГЛАС-България и не обвързват по никакъв начин Европейската комисия, която не носи отговорност за използването на информацията, която се съдържа в тази публикация.