ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ДЕСЕТИМАТА ОТКРИТО ГЕЙ ОЛИМПИЙЦИ В РИО

През 2008 австралийският гмуркач Матю Мичъм – сега оттеглил се от професионалния спорт – беше единственият открито гей мъж, състезаващ се в Олимпийските игри в Пекин.

Сега, осем години по-късно, към Рио са се отправили 10 такива. За нас е гордост да ви представим изключителните спортисти, които ще се борят за медал на 31-вите летни Олимпийски игри.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Том Босуърт – Великобритания

Tom-Bosworth

26-годишният Том стана първитят мъж лекоатлет, разкрил се като гей, когато обяви новината миналата година. Той прие ролята си на ЛГБТ модел за подражание много сериозно. „Независимо дали мога да подкрепя и помогна на един човек или на 100, сега това е мое задължение.“

Том Дейли – Великобритания

Tom-Daley-1

Том Дейли стана лице на Олимпийските игри през 2012, след като участва в игрите в Пекин на крехката възраст от 14. Гмуркачът, който спечели бронзов медал на скок от 10-метрова платформа в Лондон, се разкри в YouTube видео през 2013, а сега е сгоден за партньора си Дъстин Ланс Блек.

Едуард Хал – Холандия

Edward-Gal

Холандската звезда по дресура Едуард Хал спечели три златни медала от Световните конни игри през 2010 и бронз на Олимпиадата в Лондон през 2012. В Рио той отива заедно с дългогодишния си партньор Ханс Петер Миндерхауд. Това са първите Олимпийски игри, на които двойката ще се състезава заедно като двойка.

Карл Хестър – Великобритания

Carl-Hester

През 1992 Карл стана най-младият ездач на Олимпийски игри. 49-годишният продължава да жъне успехи, като през 2012 спечели злато.

Ари-Пека Лиуконен – Финландия

Ari-Pekka-Liukkonen

27-годишният Ари Пека държи финландския рекор за свободно плуване на 50 метра – 21,93 секунди. Плувецът се разкри през 2015, когато каза, че иска „да започне по-широка дискусия във връзка със Сочи, защото се твърди, че законодателството в Русия ограничава човешките права на младите хора и други“.

Роби Менсън – Нова Зеландия

Robbie-Manson

Дълго време Роби не можел да приеме сексуалната си ориентация, но през 2014 гребецът обяви, че „не само е горд, че е гей“, но е и „щастлив“ от този факт. Атлетът често може да бъде забелязан с гривна с цветовете на дъгата по време на състезания, с което помага за повишаване на видимостта на ЛГБТИ спортистите.

Ханс Петер  Миндерхауд – Холандия

Hans-Peter-Minderhoud

Ханс, който се състезава в Рио заедно с партньора си Едуард Хал, спечели на страната си сребърен медал на игрите в Пекин през 2008.

Иян Матос – Бразилия

Ian-Matos

Гмуркачът Иян се разкри през 2014, въпреки, че е бил посъветван да го направи едва след игрите в Рио. Въпреки опасенията си, че новината може да има отрицателно отражене върху кариерата му, засега изглежда, че откровеността му дава сила.

Джефри Вамес – Холандия

Jeffrey-Wammes

Джефри се разки през 2011, когато каза „отдавна има спекулации относно това дали си падам по момчета или момичета. За мен това няма нищо общо със спорта или моето представяне. Но когато бях попитан, отговорих директно как стоят нещата.“ Гимнастикът пропусна игрите в Лондон, заради контуция на коляното, но сега е в топ форма и готов да се състезава в Рио.

Спенсър Уилтън – Великобритания

Spencer Wilton, Supernova, Miss Babs (lab) and Lola

Международната звезда по дресировка ще се състезава на Олимпийски игри за първи път. Ездачът стана цел на жълтите медии, след като се появиха спекулации, че е замесен в раздялата на Кейти Прайс и Питър Андре. Тези подозрения бързо се разсеяха, когато Спенсър се разкри като гей.