Марко Видал представя първата си стихосбирка

Испанският българист и преводач Марко Видал наскоро представи своята първа стихосбирка – Едно мъжко момиче – силна поезия, вдъхновена от депресията, негативните емоции и упадъчността. Поезия, която вълнува и пред която е невъзможно да останеш безпристрастен.

Марко Видал Гонсалес, роден в Испания, завършва славянска филология в Университета на Гранада. Той е редактор в сп. „Нова социална поезия”, а през 2017 г. е награден от Сдружението на испаноговорящите журналисти в България в рамките на конкурса „Светове и Цветове” за публикациите в блога му „La Tortuga Búlgara”, представящи България пред испаноезична аудитория. Живял е три години в София, където започва да пише и на български език. През 2020 започва своята издателска дейност с издателството си „La Tortuga Búlgara”, чрез която издава 6 книги на български съвременни поети. Преводач на българска литература на испански език и преподавател по испански и български като чужд език.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Стихотворенията от Едно мъжко момиче са написани в два различни периода, споделя автора пред PROUD.bg.Първият период е 2016-2017 година, когато се установих в София. През този период, пишех само на испански и стихотворенията от този етап са по-описателни за софийската упадъчна обстановка. През тях се опитвам да изразя чувствата, които в мен провокираше декадентския пейзаж в София: баби ровещи в кофи, баби продаващи цветя на ъгъла на някой булевард с дупки по тротоари, рушащи се сгради“. Марко споделя, че София не е само това в неговите очи, но в поезията си от този период е търсел отдушник от културния и социален шок, който е преживял с преместването си в Столицата.

Вторият период е по-интимен. Може да се каже, че след упадъка на градската обстановка, идва упадъка в социалните, сексуалните и емоционалните отношения. В този период започнах да пиша на български език и някои стихотворения, макар да звучат смешни и да забавляват читателя заради ужасно вулгарният им тон, наистина са тъжни, именно показвайки невъзможността да се осъществят и да изградят сексуални и емоционални отношения в грайндър ерата.

Теми в други негови по-интимни стихотворения са и семейството на Марко. Интересна е историята за заглавието – то е заглавие и на едно стихотворение, споделя с усмивка Марко – „…когато бях тийнейджър изглеждах като буч лесбийка и оттогава, брат ме нарича галено bollera (мъжкарана).

Заглавията на някои произведения са много директни и цинични. За избора на реч Марко споделя – „Някой читател веднъж ми каза, че търся просто провокацията. Но наистина всичко, което описвам в своите стихове, и което касае моето семейство, е въз основа на реални събития. По онова време, политическата обстановка на България изтрещя заради т. нар. джендър идеологията и явно през провокацията и тази самопроява на „педерасткия ляв атеизъм“, можах да се противопоставя на консервативната доминираща реч в общественото пространство.

Марко Видал прави на български това, което естествено се прави на всички световни литературни езици – да пишеш на тях, без да си етнически свързано лице. За български това изравняване с големите езици е уникално. Другото уникално в тази книга с оглед на българския поетически идиом е бруталисткото дефлориране на тукашния вечен свенлив реализъм с голямата паламарка на хомосексуалното и лявото в тандем.“ споделя за Едно мъжко момиче “ проф. Владимир Сабоурин.

 

СТИГА СТЕ ПАРАДИРАЛИ БЕ, ПЕДЕРАСИ

На Николай Атанасов

Писна ми да чувам хора да се оплакват
че гейовете парадирали.
Нима останалите не парадират?
Батките парадират
с маймунските си физиономии и
бръснатите си глави.
Наглите мутри парадират с
нахалството си.
Олигофрените парадират с
лудостта си.
Кифлите парадират
със силиконови цици
устни скъпи рокли.
Сърдитите лелки от държавната администрация
парадират с
грубата си и кисела физиономия.
ПатрЕотите и те парадират
докато размахват българското знаме
в името на омразата.

В ерата на джендър манията и на глобалното оглупяване се оказва,
че най-големият проблем на България бил
че има прекалено много педали
и на всичкото отгоре парадират с гордостта си.

Нека всеки парадира с гордостта да бъде
себе си.

 

Стихосбирката може да откриете в книжарницата Български книжици и онлайн, а още от стихотворенията може да намерите в сп. „Нова социална поезия Марко може да откриете на сайта latortugabulgara.com в Инстаграм.