Стефан Здравески

Пиесата „Докато смъртта ме раздели“ с номинация за Икар

През октомври на Сцена Дерида се състоя премиерата на „Докато смъртта ме раздели“ от Дъг Райт. Текстът, награден с Пулицър за най-добра пиеса, се постави за първи път в България с участието на актьора Димитър Ангелов и под режисурата на наложилия се вече като име по столичните театри млад режисьор Надя Панчева.

Докато смъртта ме раздели“ е документална пиеса, която разказва за живота на немската антикварка Шарлоте фон Малсдорф, транс жена, която като малка убива баща си и оцелява в нацистка Германия и комунистическия режим в Източен Берлин.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Най-вълнуващата в този текст, за мен, тема е тази за умението да устоиш, не просто да оцелееш. Шарлоте фон Малсдорф ни учи на това да съхраним себе си въпреки жестокостта, с която социалните или политически присъствия ни затискат. Учи ни на това да съхраняваме непреходното в условия на постоянна преходност и смяна на режими, лидери, социални табута.“ споделя Надя Панчева.

Пиесата „Докато смъртта ме раздели“ е номинирана за престижната театрална награда Икар в категория „Драматичен спектакъл„. Формата за гласуване е отворена до 25-ти март 2024, която може да откриете тук.