Драг революцията в Бразилия и силата на репрезентацията

Бразилия е страна на противоречията. Рекордът за най-многобройни трансджендър убийства и управлението на скандалния Жаир Болсонаро са противопоставени на едни от най-масовите прайд шествия и на новата вълна от драг кралици, превърнали се в мейнстрийм поп звезди.

Историята на Пабло Витар за първи път достига до зрителите през 2014 година, когато драг кралицата от Сао Луис с оригинално име Фабуло Родригес де Силва, се появява в предаването „Amor & Sexo“, след като бива представено видео, заснето в дома ѝ, на което изпълнява „I Have Nothing“ на Уитни Хюстън. По време на интерюто, Витар заявява: „Аз съм момче, което е момиче. Полът е илюзия. Не се страхувам от това. Любимото ми място на света е сцената и копнея за нея.“ Само няколко дни по-късно записва в студио кавър на Lean On на Major Lazer и снима видеоклип с професионален екип, който я превръща в обещаваща нова звезда.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Пет години по-късно, Пабло Витар e най-следваната драг кралица в Instagram (точно така, повече от всяка участничка в RuPaul’s Drag Race) – 8.1 милиона към март 2019, има два успешни албума зад гърба си, обичани хитове (сред които „K.O.“, „Corpo Sensual“, „Sua Cara“ и „Problema Seu“), записала е дуети с Anitta и Charli XCX и работи редовно с един от най-популярните музикални продуценти в света – Дипло. Видеоклипът към хитовото парче „Sua Cara“, записано с Major Lazer и Anitta, натрупва 18 милиона гледания само за 24 часа. През 2018 е част от рекламна кампания на Кока Кола. Пабло Витар редовно гостува в някои от най-гледаните телевизионни предавания в Бразилия, където защитава не само артистичната си визия, но и дискриминираната ЛГБТ общност, която вижда в нея модел за подражание.

„Музиката ми вече е мейнстрийм и се слуша от всеки, но аз я правя специално за гей хората. Те са най-силната и смела общност в Бразилия и заслужават вниманието ми“, заяви наскоро драг звездата пред списание Paper. „За мен е чест да бъда идол на ЛГБТ младежите в страната и това ме нахъсва да се боря срещу предразсъдъците и хомофобията всеки ден. Вярвам, че за да достигнем до промяната, трябва да изясним кои сме, да се обединим и да не се предаваме. Аз мога да бъда посланик на общността, защото също като тях, някога съм бил дете, което се е изправяло срещу трудностите, които те познават. Славата днес ме предпазва от директния тормоз, с който те се сблъскват в училище, на работа и на улицата. Разбира се, чета всякакви глупости за мен в интернет, но ги игнорирам. Искам да използвам сегашната си позиция, за да им напомня, че не са сами, че могат да постигнат всичко, което решат. Много хора ще им кажат ‘не’, но е важно да послушат отговора ‘да’, който ще чуят дълбоко в себе си.“

R&B сензацията Глория Груве

Пабло Витар, обаче, не е единствената драг кралица, която се радва на неочаквана популярност в Бразилия. Тя даде начало на цяла вълна от дългокоси и гримирани поп диви, които в момента окупират местните класации. Сред тях са далеч по-вулгарната Лиа Кларк, която обича да пародира всичко от популярната култура, R&B лъвицата Глория Груве и опитната Аретуза Лови. Започнали кариерата си, като частни изпълнителки за гей аудиторията в местните клубове, бразилските драг кралици са обект на повишено внимание от масовите медии през последните години и са решили да използват платформата за да критикуват хомофобията и трансфобията в страната.

До този момент, за звезди като Пабло, Лиа, Глория и Аретуза можем само да си мечтаем в България, а имаме спешна нужда от репрезентация в популярната култура.