10 години по-късно: Посланието и визията на „Born This Way“

Никой не може да отрече влиянието на Лейди Гага в музикалната индустрия. Преди десетилетие тя циментира статута си на един от най-емблематичните артисти в света с албума „Born This Way“. Оглавен от химновата заглавна песен, която се фокусира върху теми като себеприемането и единството, записът представи нова страна на Гага пред публиката. Въпреки, че звездата винаги е празнувала открито многообразието, този мотив се превръща в движещата сила на „Born This Way“. Албумът е искрено посвещение към ЛГБТ+ феновете, което и до днес остава връхната точка в кариерата ѝ.

Визиите на „Born This Way“ са също толкова революционни, колкото и музиката и посланието в проекта. По онова време Гага вече се е превърнала в кралица на авангардната мода, но образът ѝ претърпява поредна радикална трансформация, чрез която тя се заиграва с кодекса на пърформанс арт изкуството, за да изрази ясно тематиката на албума. Модният директор на звездата Никола Формичети разказва: „Дебютът на Гага беше чиста поп музика и тя прекара известно време в тази вселена, но в един момент излезе от тази зона и започна да комуникира по-искрено с феновете си и да научава повече за проблемите им. Тя беше първата поп звезда, която изгради такава силна връзка с почитателите си през социалните мрежи.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Много от вас свързват моментално визията на албума с рогатите латексови протези, които изменят и деформират лицето на певицата на обложката на изданието. Формичети си спомня: „Искахме да заложим на тази визия, напомняща на пришълец от друг свят, но искахме да вложим и религиозна символика. Намерихме начин да го направим като вкараме идеята за раждането и зародиша. Когато дойде време да снимаме видеоклипа към заглавната песен с режисьора и фотограф Ник Найт, Гага знаеше, че това клип ще бъде нещо важно. Тя искаше да създаде манифест под формата на музикален видеоклип. В песента се пее за свобода и смелост и тя искаше да изглежда силна и безстрашна във видеото. Същевременно, разчитахме на това да покажем двойствеността на доброто и злото.“

Влиянието на Александър Маккуин перфектно отразява тази двойственост, но Формичети държи да отдаде почит на влиятелния покоен дизайнер, без да разчита на дрехи от архивите му. След като Гага използва негова визия за видеото към песента „Bad Romance“, екипът ѝ държи тя да не се повтаря и да представи нещо различно.

Театралността на видеото, което събира изключително внимание от страна на медиите, продължава да се реализира и извън рамките на малкия екран на събития като церемонията по връчването на наградите „Грами“, където Гага пристига в яйцевидна утроба, преди да се „роди“ на сцената по време на живо изпълнение, както и на турнето „The Born This Way Ball“, на което Гага се пременя в редица креативни визии, измайсторени от Versace и Moschino.

„Born This Way“ и до днес остава зов за промяна и революция. За много фенове посланието, че всички хора са красиви и ценни продължава да бъде въздействащо и движещо и до днешен ден. Има ясна причина за това. „Born This Way“ е празненство на различието и подчертава важността на свободата и равенството. През онези години малко мейнстрийм артисти се осмеляват да говорят открито за тези неща, но днес всеки може да проследи влиянието на Гага.