PROUD.bg Presents: Звуците на юли 2019

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. Юли далеч не беше един от най-вълнуващите месеци в музикално отношение тази година, но за сметка на него август и септември се очертават страхотни. С тази уговорка, представяме ви най-доброто от изминалите седмици.

Banks – III:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Очакванията към третия албум на Banks бяха вдигнати изключително високо, след обещаващия дебют „Goddess“ и още по-великолепния му последовател „The Alter“. „III“ ни хваща донякъде неподготвени с изненадващите промени в посоката и изключително експерименталния си характер. Поетите рискове понякога възнаграждават изпълнителката и слушателите с попадения като сингъла „Gimme“ и обречената „Hawaiian Mazes“. В други моменти дистортнатият бас и шумовете идват в повече и редуцират удоволствието от иначе страхотни композиции като „Stroke“ и „The Fall“. При всички условия, дори и да не достига нивото на двата си предшественика, „III“ е над средното ниво в поп музиката и си заслужава да бъде чут.

Слушай в Spotify

BJ The Chicago Kid – 1123:

Напук на клишираната обложка, подхождаща на класически хип-хоп албум от 90-те, „1123“ е един повече от приятен модерен R&B албум. BJ The Chicago Kid очевидно познава традициите на жанра и знае как да интерпретира неговите най-силни страни. Иронично или не, най-силните моменти в третия албум на изпълнителя от Чикаго идват, когато той реши да изгражда композициите сам със собствените си усилия и талант и спира да разчита на дуетните си партньори от рап сцената.

Слушай в Spotify

IDER – Emotional Education:

В дебютния си албум британското дуо IDER създава свой собствен свят, изграден от хипнотични хармонии (в духа на First Aid Kit), поетични текстове, изтъкващи трудностите в битието на днешната младеж и неповторима атмосфера, напомняща на ранното творчество на Imogen Heap. „Emotional Education“ е една от истински приятните изненади през 2019.

Слушай в Spotify

The Flaming Lips – King’s Mouth:

В „King’s Mouth“ The Flaming Lips продължават да правят това, което умеят най-добре – да объркват слушателите си с абсурдни концепции и абстрактна музика. 15-тият студиен албум на влиятелната група е замислен като саундтрак за арт изложба на фронтмена Уейн Койн. Сюжетът на творбата разказва за съдбата на бебе-гигант, което се превръща в крал. Психеделичните музикални елементи и космическите синтезатори са важна част от атмосферата, както винаги, макар и да не постигат същото въздействие, както в меланхоличния предшественик „Oczy Mlody“.

Слушай в Spotify

Yuna – Rouge:

С четвъртия си албум „Rouge“ певицата с малайзийски корени изоставя фолк звученето си и навлиза в сферата на модерното R&B, колаборирайки си с гиганти като Tyler The Creator, G-Eazy, Kyle и Little Simz. Резултатът е най-динамичната ѝ музика досега, която балансира актуалните ърбан нотки с нежен джаз в духа на Sade.

Слушай в Spotify