5 PROUD.bg въпроса за хореографа Красен Кръстев и неговия пърфоманс GGGang на 6 юни

Той не може без любов, приятели и секс. Не може и без работата си, особено ако му доставя удоволствие. А работата му е да прави изкуство. Става въпрос за световноизвестния танцьор и хореограф Красен Кръстев, който няколко дни преди София Прайд ще изнесе своя авторски пърформанс GGGang в рамките на Sofia Pride Arts – културната програма на София Прайд. С този спектакъл авторът си поставя за цел да покаже едно “перфектно” нарцистично тяло, да създаде персонаж, който възбужда в публиката чувство, движещо се между желание и отблъскване. Спектакълът е с вход свободен и ще се проведе на 6 юни, от 21:30 ч., в КАНААЛ (бул. Мадрид 2). Дни преди премиерата му зададохме 5 въпроса и за изкуството, и за нещата от живота. Ето какво ни разкри той за тях.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Какво да очакваме от твоя пърформанс на 6 юни?
Както със самото прочитане на заглавието, GGGang е вибриращ, чувствителен пърфоманс. В драматургията съм си поставил един вид задачи или протокол, който следвам и се опитвам да изпълня перфектно. Интерпретацията и реакциите на публиката са винаги различни, а това е търсено и ме вълнува всеки път. Зависи от контекста, в който е представен пърформансът, и от публиката. Някои от тях, в повечето случаи по-младите, независимо от сексуалната ориентация и културен бекграунд, се идентифицират и го приемат, докато други го прочитат по-скоро като един вид критика, която отправям. За мен е най-вече отдаване на почит, вдъхновено от всички красиви хора, танцьори и танцьорки в кабарета и барове, стриптизьорки и секс работници.

Как се роди идеята за него?
От няколко години в работата си се интересувам и изследвам границите на това, което е “мъжко” и “женско”. Като например движения или поза, може да бъде и състояние, всичко, което по принцип обществото се опитва да ни докаже, че принадлежи на един от тези два “полюса”. Интересувам се от момента, в който техните граници започват да се топят. В същото време забелязвам как рекламите около нас ни възбуждат чрез все по-еротични, почти порно визии. Нямам нищо против, но ние хората сме винаги пред един екран и комуникираме виртуално.

Какви сънища сънуваш най-често?
Имам чувството, че сънувам по-скоро в живота. Може би защото сънищата много рядко ги помня. Много обичам да фантазирам, да сънувам буден, а когато си спомням за някой сън, той е по-скоро като една обикновена сцена от живота.

Кои са 5-те неща, без които не можеш?
Любов
Семейство и приятели
Секс
Работа (въпреки че обичам ваканциите)
Пътувания

Сподели 5 неща, които трябва да знаем за теб
Най-важното за мен е удоволствието в работата
На 45 съм
Свободен съм
Не мога да карам кола и това ме прави щастлив
Обичам да не се взимам на сериозно

Информация за фестивала Sofia Pride Arts и пълната му програма можете да намерите на неговия сайт и Facebook страница.