Кадри на сръбски гей фотограф ще бъдат представени на откриващото парти на Sofia Pride Arts

 
Кабинет Дъга – банер
 

От деликатно секси през леко откачени до откровено скандални. Такива са фотографиите на сръбския еротичен фотограф и художник Никола Джукич. Голяма част от най-знаковите му кадри ще бъдат прожектирани по време на третото #PROUD.bgparty във „Фабрика 126“ на 12 май, с което ще открием новото издание на Sofia Pride Arts – едно от най-значимите културни събития в календара на Sofia Pride 2018.

Никола е роден в Нови Сад, Сърбия. Записва “Графичен дизайн” в Художествената академия в родния си град и до момента има 3 самостоятелни изложби, първата от които се провежда през 2010 г. под надслов “Псевдомеханично”. През същата година прекъсва следването си и се посвещава на търсенето на себе си чрез други видове изкуства – театър, където работи като актьор, дизайнер на костюми, сценограф и звуков инженер. От 2011 г. насам и композира експериментална музика.

За себе си споделя, че стремежът му е да създава кадри, които разказват историята на ексцентричния свят на човешката красота и психика. Вдъхновява се от античното и ренесансовото изкуство, философия и религия. Работите му са осеяни със символизъм и препратки към миналото. Стилът му понякога граничи с кича и гротеската, но винаги е изпълнен с духовност и поезия. Същността на работата му се крие в търсенето на себе си и самопознанието, опознаването на Другия, както и проблематизирането на традиционните рапрезентации на голото мъжко тяло.

“Да си гей артист във Сърбия, която е много консервативна и патриархална страна, е малко трудно, защото това все още е табу тук и хората го смятат за нещо срамно и грозно, особено когато е свързано с теми като еротизъм и сексуалност. Но тези нагласи постепенно се променят, което е добре и дава свобода на хората да изразяват себе си”, казва Джукич пред изданието Advocate.

Близо 6 години са му нужни, докато бъде забелязан и оценен не само от професионалистите в бранша, но и от широката публика, която все още понякога намира творбите му за скандални и дори обидни, a Facebook често ги цензурира. Повече за Никола и фотографията му можете да откриете в профилите му във Facebook, Instagram, YouTube и Tumblr.

Третото #PROUD.bgparty ще се проведе на 12 май (събота) във Фабрика 126 (бул. Мария Луиза 126). Входът е свободен, но е нужна предварителна регистрация през тази форма:

[super_form id=“14137″]

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина