Кадри на сръбски гей фотограф ще бъдат представени на откриващото парти на Sofia Pride Arts

От деликатно секси през леко откачени до откровено скандални. Такива са фотографиите на сръбския еротичен фотограф и художник Никола Джукич. Голяма част от най-знаковите му кадри ще бъдат прожектирани по време на третото #PROUD.bgparty във „Фабрика 126“ на 12 май, с което ще открием новото издание на Sofia Pride Arts – едно от най-значимите културни събития в календара на Sofia Pride 2018.

Никола е роден в Нови Сад, Сърбия. Записва “Графичен дизайн” в Художествената академия в родния си град и до момента има 3 самостоятелни изложби, първата от които се провежда през 2010 г. под надслов “Псевдомеханично”. През същата година прекъсва следването си и се посвещава на търсенето на себе си чрез други видове изкуства – театър, където работи като актьор, дизайнер на костюми, сценограф и звуков инженер. От 2011 г. насам и композира експериментална музика.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

За себе си споделя, че стремежът му е да създава кадри, които разказват историята на ексцентричния свят на човешката красота и психика. Вдъхновява се от античното и ренесансовото изкуство, философия и религия. Работите му са осеяни със символизъм и препратки към миналото. Стилът му понякога граничи с кича и гротеската, но винаги е изпълнен с духовност и поезия. Същността на работата му се крие в търсенето на себе си и самопознанието, опознаването на Другия, както и проблематизирането на традиционните рапрезентации на голото мъжко тяло.

“Да си гей артист във Сърбия, която е много консервативна и патриархална страна, е малко трудно, защото това все още е табу тук и хората го смятат за нещо срамно и грозно, особено когато е свързано с теми като еротизъм и сексуалност. Но тези нагласи постепенно се променят, което е добре и дава свобода на хората да изразяват себе си”, казва Джукич пред изданието Advocate.

Близо 6 години са му нужни, докато бъде забелязан и оценен не само от професионалистите в бранша, но и от широката публика, която все още понякога намира творбите му за скандални и дори обидни, a Facebook често ги цензурира. Повече за Никола и фотографията му можете да откриете в профилите му във Facebook, Instagram, YouTube и Tumblr.

Третото #PROUD.bgparty ще се проведе на 12 май (събота) във Фабрика 126 (бул. Мария Луиза 126). Входът е свободен, но е нужна предварителна регистрация през тази форма:

[super_form id=“14137″]